Vaříme z kadeřávku

DSCN6307A

Znáte to – někdy se prostě člověk musí obejít s tím málem, co má v ledničce. Zapojit fantazii, aby i chuťové buňky zajásaly, nemusel nic dalšího kupovat a navíc to bylo rychle hotové (člověku po cestě z práce dost vyhládne, že?) to je občas velký oříšek.

Například tento týden měli v obchodě výprodej bio kadeřávku, takže co jsem neudělala? Vzala jsem rovnou 3 svazky (a to je teda hodně greens!), ale víte, jak to s tou čerstvou zeleninou je – je třeba ji rychle zpracovat, jinak se zkazí.

No, bohužel, příliš mnoho dalších věcí v akci neměli, takže další zeleniny jsem měla doma málo. No nic naplat, bude se pracovat s tím, co je doma. Tak teď jen vymyslet, co s tím kadeřávkem, že?

Protože mám korejskou spolubydlící, která snad nesní žádné jídlo bez korejské přílohy kimchi, rozhodla jsem se oprášit jeden můj zrychlený recept, který jsem psala pro Vitariánství.cz, a ke kterému mě inspirovala kuchařka Gwyneth Paltrow.

Takže dnešní menu:

  1. Korejské Kimchi z Kadeřávku
  2. Kadeřavková polévka s červenou čočkou
  3. Datlové lanýže
  4. Plus nepovinně olivový chleba s trochou fety

Jo a jídla jsou s podobnými ingrediencemi a výhodou je to, že pokud si je chcete doma připravit, nemusíte toho kupovat moc. Navíc jsou tato jídla přijemně prohřívací (tady v Kanadě už nám začíná zima, tak se to hodí 🙂 ). Vaření mi opět zabralo celkově přibližně hodinku, kimchi jsem dělala den předem (pokud to budete krájet ručně, nějaký čas to zabere, ale můžete použít kuchyňský robot a práci si ulehčit)

KIMCHI

DSCN6308A

Ingredience na 1/2 l zavařovačku:

  • 2 svazky kadeřávku (pokud neseženete zkuste to z kapustou)
  • 6 čajových lžiček miso pasty (můžete použít kterýkoliv typ miso)
  • 3 menší stroužky česneku
  • 1 celá chilli paprička
  • 3 polévkové lžíce loupaných sezamových semínek
  • 3 čajové lžičky medu
  • kousek zázvoru
  • citronová šťáva asi z půlky citronu
  • skleněnou zavařovací láhev o objemu 1/2 litru

Postup:

  1. Z kadeřávku (nebo i z kapusty) vykrojíme řapík a zbylé části nakrájíme na velmi tenké nudličky. Dáme do mísy a odložíme stranou.
  2. Připravíme si fermentovací pastu: smícháme miso, prolisovaný česnek, nasekanou chilli papričku, na suché pánvičce opražená sezamová semínka, med, nastrouhaný zázvor a citronovou šťávu. Vše pečlivě promícháme.
  3. Hustou pastu přidáme do mísy s kadeřávkem a rukama pastu vmasírujeme, dokud nebude kažý kousek pokrytý.
  4. Dáme do skleněné zavařovačky, umístíme v lednici a necháme přes noc uležet.
  5. Kimchi můžete podávat ke každému jídlu jako přílohu (je výborné na trávení) a v lednici vám vydrží minimálně 2-3 týdny.

P.S. Moje korejská spolubydlící byla z mého kimchi nadšená, což beru jako důkaz kvality 🙂

KADEŘÁVKOVÁ POLÉVKA S ČERVENOU ČOČKOU

DSCN6310A

Ingredience na 2 porce:

  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 chilli papričky
  • 1 svazek kadeřávku (nebo kapusty)
  • 1 čajová lžička miso
  • 1 šálek červené čočky
  • ghee

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme ghee a osmažíme cibulku, česnek a chilli papričku.
  2. Kadeřávek (nebo kapustu) opět zbavíme řapíku a nasekáme na nudličky.
  3. Zapneme vodu v rychlovarné konvici.
  4. Přidáme nasekaný kadeřávek do hrnce a chvíli necháme povařit.
  5. Pak do hrnce přidáme i čočku a zalejeme vodou z konvice.
  6. Vaříme na mírném ohni dalších asi 20 minut.
  7. Sundáme z plotny a přidáme miso. Dobře zamícháme.

RAW DATLOVÉ LANÝŽE

Tento recept nechám prosáknout i když bych neměla, protože jde o recept z mojí e-kuchařky raw sladkostí, kterou píšu pro Vitariánství.cz.

Ale Hadolamím fanouškům prostě nemůžu takovou dobrotu dlouhodobě odpírat, takže udělám výjimku a vy dělejte, že o tom nevíte  😉

DSCN6312A

Ingredience na 8 lanýžů:

  • 90g mandlí
  • 5 čerstvých datlí
  • 1 čajová lžička mandlového másla
  • špetka skořice
  • 2 čajové lžičky raw kakaového prášku

Postup:

  1. V kuchyňském robotu rozmixujeme nejdříve mandle na prášek.
  2. Přidáme datle, máslo a skořici a pokračujeme v mixování dokud se nám hmota nespojí.
  3. Když je hmota kompaktní tvarujeme jednotlivé lanýže.
  4. Do každého vsuneme celou mandli a v rukách uválíme do kulatého tvaru.
  5. Nakonec obalíme v kakaovém prášku.
  6. Necháme ztuhnout v lednici.

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook