Vánoční zázvorové sušenky

 

12395277_10207991803542131_1177400249_nA

Ty nejlepší věci se dějí náhodou..

A neplatí to jen v životě, ale také ve vaření. Alespoň u mě.

Jako například minule, když jsem se chystala připravovat nějaké raw sladkosti a chtěla jsem rozmixovat pekanové oříšky na mouku.

Neuvědomila jsem si ale, jak jsou pekanové oříšky měkké a mixovala jsem trošku déle, než bylo nutné. Namísto mouky začaly mít oříšky krémovou konsistenci. No co už, říkala jsem si, tak budu mít pekanové máslo – to taky užiju 🙂

Přidala jsem trošku kokosového oleje a mixovala dokud nevznikla krémovo-máslová konzistence. Nejlepší je skladovat v lednici ve skleněné nádobě s víčkem.

Moje omyly v kuchyni tím ale nekončí. Včera jsem se rozhodla, že budu dělat zdravé perníčky podle receptu od Deliciously Ella (originál zde)

Tak za prvé jsem nesehnala vykrajovátko ve tvaru perníkového panáčka, tak jsem musela vzít zavděk srdíčkem.

Zadruhé jsem trošku popletla některá množství a změnila nějakou ingredienci (a byla jsem překvapená, že to nevyšlo tak, jak mělo), ale každopádně výsledkem byly výborné křupavé sušenky.

Za třetí jsem začala s polovičním množstvím, než je uvedeno v původním receptu, abych zas nevyhodila nákladné ingredience, kdyby se to nepovedlo (to je mimochodem dobrý tip, když experimentujete – vždy začínejte s menším množstvím).

DSCN6531A

Ingredience na přibližně 20 zázvorových srdíček:

  • 1 šálek bezlepkové mouky (můžete použít například pohankovou) + na posypání válu
  • 1 šálek pomletých mandlí
  • 1/2 šálku pomletých kešu oříšků
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 1/4 šálku javorového sirupu (přidejte, pokud chcete sušenky sladší/dobrá alternativa k javorovému sirupu je také med)
  • větší kousek čerstvého zázvoru (asi 2×1 cm) – nastrouhaného na jemném struhadle
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky chia semínek

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 165°C
  2. Všechny ingredience smícháme v míse a vzniklé těsto přemístíme na vál poprášený moukou.
  3. Nemusíme hníst, pouze vyválíme na tloušťku asi 3mm a začneme vykrajovat srdíčka (nebo jiné tvary) po celé vyválené ploše.
  4. Mezitím si připravíme pečící plech vyložený pečícím papírem.
  5. Když máme celou plochu pokrytou srdíčky, vezmeme příborový nůž poprášený moukou a srdíčka opatrně přemísťujeme na plech.
  6. Zbytky těsta spojíme dohromady a opět vyválíme a vykrajujeme srdíčka.
  7. Takto postupujeme, dokud nám zbyde těsto.
  8. Když máme hotovo, vložíme plech se srdíčky do předehřáté trouby a pečeme do zlatohněda (15-20minut).
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook