Valentýnské sušenky

DSCN6608A

Důležité informace:

Alergeny: bez cukru, bez lepku, bez oříšků, vegan

Technika: trouba, lednice

Celková doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 25 minut

Chladnutí: 15 minut


DSCN6595

Tohle je první Valentýn, který budu slavit tradičním způsobem – což znamená v páru. Doposud to byla vždy nějaká valentýnská párty nebo drink s kamarádkami, nebo třeba jen večeře a romantický film s lidmi které mám ráda.

Nebo sama. Jo, i to se stalo. Ještěže si svoji společnost docela užívám – takže mi to nevadí a nemám z toho nějaké životní trauma 🙂

Každopádně, co bych chtěla pro vás je, abyste slavili Valentýna s kýmkoliv je vám milé, jen ne s pocitem viny.

A teď nemyslím vinu v podobě výčitek, že jste zapomněli koupit dárek, nebo že jste úplně vypustili výročí.

Nemluvím ani o výčitkách, že nevoláte mamce dost často.

DSCN6603A

O čem tady mluvím je ten nepříjemný pocit, který máte, když sníte něco, o čem víte, že to pro vás není dobré. Něco, co vám sice neskutečně chutná, ale vy víte, že vaše tělo vám  dá rychle najevo svou nelibost.

Všichni to známe a často tak musíme s naším jídlem strávit nejen různé chemické nesmysly, ale taky pocit viny, který doprovází každé sousto.

Jak si ale poradit s celou tou škálou nabízených lákadel v podobě čokolád, bonbonů, dortíčků a dalších?

DSCN6612A

Máte dvě možnosti:
  1. Podvolíte se reklamnímu tlaku a řeknete si, že když zhřešíte teď, tak se pro jednou nic nestane. (A budete mít pravdu – a pak si to stejné řeknete i na svoje narozeniny, Vánoce, svátek, narozeniny všech vašich přátel a rodiny, firemní oslavě, na Velikonoce a výčet by mohl pokračovat – řekněme si, že důvod k mlsání se vždycky najde).
  2. Předejdete celému výše popsanému martyriu, kdy balancujete mezi závislostí na cukru a výčitkami tak, že prostě nezdravé mlsání nahradíte zdravým.

Pozn.  Je známo , že bíly cukr způsobuje závislost, není to vaše vina, že se nedokážete uhlídat – když budete mlsat zdravě, bude pro vás i snadnější kontrolovat si své porce (a nesežrat celý nedělní koláč  k snídani 🙂 )

Pokud jste si vybrali druhou možnost , čtěte dál.

DSCN6615A

Tento recept na sušenky je super jednoduchý. Budete potřebovat pouze dvě věci – zrálý banán a strouhaný kokos.

Pokud kokos nemáte rádi nebo jej nechcete z nějakého důvodu použít, můžete bez problémů nahradit jemnými ovesnými vločkami.

Jakmile máte sušenky upečené , je hotovo. Pokud ale chcete tento recept posunout ještě o kousek dál, obálte půlku každé sušenky v čokoládové polevě (do ní jsem propašovala malinko maca prášku, který nejenže blahodárně působí na hormonální soustavu, ale prý dokonce zvyšuje libido – tak ne, abyste tam nasypali celé baleni :D)

DSCN6595A

Pro snadnější přehled, taky protože strašně nerada něco čtu z kuchařek na internetu, taky proto, že jsem trochu staromodní a nedám dopustit na vytištěný papír a určitě se najde několik lidí se stejným pohledem na věc…  a až přestanu vyjmenovávat všechny důvody proč, tak vám oznámím, že jsem vám připravila papír s receptem k vytištění tak doufám, že vám to tím usnadním. Stáhnout si ho můžete pod receptem.

Další zdravé mlsání, které lze použít s valentýnskou tematikou najdete zde – čokoládová pěna  a zde – raw oříšková srdíčka.

A teď už k samotné přípravě:


 Ingredience asi na 25-30 srdíček:

  • 2 zralé banány
  • 1,5 šálku strouhaného kokosu
  • 60ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 20g raw kakaového prášku
  • 45ml javorového sirupu
  • 0,5 čajové lžičky maca prášku

Postup:

  1. Rozmačkáme banány vidličkou a smícháme se strouhaným kokosem.
  2. Troubu předehřejeme na 150°C.
  3. Z banánovo kokosové směsi tvarujeme srdíčka (toto těsto není jako třeba těsto na cukroví a tak ho nemůžete prostě vyválet a vykrajovat tvary – já jsem si vzala vykrajovátko ve tvaru srdíčka, hmotu do něj napěchovala a potom opatrně vykrajovátko posunula nahoru a odstranila).
  4. Pečeme asi 25 minut.
  5. Smícháme polevu – rozpuštěný kokosový olej, kakao, javorový sirup a maca prášek.
  6. Upečené a vychlazené sušenky jsou připravené k námáčení v polevě. Namáčíme vždy jen půlku srdíčka.
  7. Hotové sušenky dáme do lednice, aby ztuhla poleva. Po 15 minutách jsou sušenky připravené k podávání.
  8. Skladujeme v lednici.

Podáváme na talířku s čerstvými malinami, politými zbytkem čokoládové polevy a ozdobené jednou sušenkou jako třeba na obrázku.

DSCN6619A

Recept ke stažení:  Valentynske Susenky




Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook