Těstoviny, část 3., Marinara

DSCN6059

Alergeny: bez lepku, bez oříšků, vegan/vegetarián (pokud vynecháme ančovičky)

Omáčku Marinara jsem si úplně kompletně vymyslela, když jsem doma kuchtila ze zbytků před velkým nákupem. Takže kdyby někdo chtěl namítat, že to není skutečná Marinara omáčka, tak bude mít pravdu. Ale stejně jí Marinara budu říkat, protože se mi to líbí a s tou ideou jsem ji připravovala.

A jak tato idea vznikla? Vycházela jsem z toho, že vím, že v omáčce jsou určitě rajčata a protože Marinara mi evokuje moře, tak jsem přidala nori vločky, mořskou sůl a pro gurmány/nevegetariány klidně i ančovičku 🙂

Ingredience na 2 porce:

  • 4-5 středních rajčat
  • 4 sušená rajčata
  • 1 malou cibuli (šalotku)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2-3 čajové lžičky nori vloček
  • mořskou sůl
  • 1-2 filety ančovičky
  • ghee
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

DSCN6058

Postup:

  1. Rajčata si můžeme připravit dvojím způsobem. Buď je jednoduše nakrájíme nebo je před přípravou spaříme, zbavíme slupky a nakrájíme až potom.
  2. Jak spařit rajčata: dáme vařit menší hrnec s takovým množstvým vody, aby v ní byla rajčata ponořená (ale zatím je tam nedáváme). Než se nám začne voda vařit, rajčata omyjeme a nakrojíme slupku 2 příčnými řezy do kříže (jako například na obrázku). DSCN5888Jakmile nám voda vaří, rajčata do ní ponoříme. Můžeme sledovat, kdy nastane ten moment a slupka se začne sama odchlipovat (mělo by to trvat přibližně 2 minuty) a rajčata z vody vyndáme. Ještě horké je zbavíme slupky (mělo by to jít velmi lehce, a hlavně pozor ať se nespálíte).
  3. Oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a necháme stranou.
  4. Mezitím si rozpálíme pánvičku s trochou ghee a osmažíme na něm česnek a cibuli, jemně osolíme.
  5. Jakmile mají česnek a cibule zlatavou barvu přidáme rajčata a necháme na pánvičce chuťě propojit.
  6. Nachystáme si mixér, do něj dáme nakrájená sušená rajčata, olivový olej, nori vločky a trošku soli. Přidáme směs rajčat, česneku a cibule a rozmixujeme.
  7. Pokud přidáváme ančovičku, můžeme ji buď rozmixovat spolu se vším ostatním nebo nakrájet na menší kousky a jen do směsi přidat.
  8. Uvaříme své oblíbené těstoviny podle návodu na obalu.
  9. Do ještě teplé pánve vrátíme rozmixovanou omáčku, chvíli prohřejeme a přidáme uvařené těstoviny. Dobře promícháme.
  10. Můžeme ozdobit sušeným rajčetem a bylinkami nebo nori vločkami.



 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook