Těstoviny, část 1., Alfredo

DSCN6016
Alergeny: vegan, bez lepku, bez cukru,

Těstoviny jsou jasná rychlovka, všichni to určitě známe ze studentských let, kdy nám v nouzi postačil kečup a kousek eidamu 😀

Dokonce i dnes na těstoviny spoléhám jako na jednoduchý oběd nebo večeři, zvlášť když se mi nechce něco vymýšlet, nebo se s tím dlouho vařit (nebo už mám takovej hlad, že každá vteřina navíc je čistá šílenost!)

Máte to taky tak?

Určitě taky volím těstoviny bez lepku, protože jsou snadnější na zažívání a pokud seženete čerstvé tak to je úplná pecka. Já se pořád chystám na to, naučit se těstoviny doma vyrábět, ale představuju si to jako děsně sofistikovanou činnost, takže jsem k tomu zatím neměla odvahu 🙂

květáková rýže
květáková rýže

No každopádně kečupu a eidamu už jsem odrostla. Dnes mám jiné osvědčené recepty na skvělé omáčky. Jsou taky docela rychlé (sice ne tak rychlé, jako když tam vylejete láhev kečupu) a určitě zachutnají celé rodině.

Proto jsem pro vás připravila menší seriál o omáčkách na těstoviny, které jsou zdravé, lehké a výborné.

„krémovo-smetanová“ omáčka z květáku

DSCN6020

Ingredience na 2 porce:

  • 200g květákové „rýže“ (jak na to najdete v postupu) – přibližně 1/2 menšího květáku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 celá jarní cibulka
  • 400ml rostinného mlýka (neslazeného!!)
  • 15g lahůdkového droždí
  • sůl
  • ghee

DSCN5932

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme květákovou rýži – květák očistíme, rozdělíme na růžičky a ty potom v kuchyňském robotu rozmixujeme. Pozor, ať to nepřeženete, a nemáte z květáku kaši. Úplně stačí rozmixovat na drobná zrnka (zabere to tak 2 minuty).
  2. Na pánvičce rozpálíme ghee a lehce na něm osmažíme nadrobno nakrájený česnek a cibulku.
  3. Ztlumíme plamen a po chvilce pomalu vlejeme mlýko do pánvičky. Promícháme a necháme chvilinku prohřát.
  4. Potom přidáme květákovou rýži a necháme ji v mlýce na mírném plameni vařit asi tak 10 minut.
  5. Osolíme a přidáme lahůdkové droždí. Promícháme.
  6. Pánev sundáme z plotny a necháme trošku vychladnout.
  7. Mezitím si dáme vařit vodu na těstoviny. Nejlépe použít bezlepkové, ale můžete použít jakékoliv vaše oblíbené. Uvařte je podle návodu.
  8. Jakmile nám květák trochu vychladl, přemístíme celou směs do mixéru a rozmixujeme na hladký krém.
  9. Krém nalejeme zpět na pánev, na mírném plameni opět jen lehce přihřejeme, přidáme uvařené těstoviny a dobře přomícháme.
  10. Můžeme ozdobit bylinkami (já použila koriandr – je výrazný a krásně ozvláštní krémovou omáčku).



 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook