Salát se švestkovým dressingem a krutony

DSCN5321

Naprosto chápu lidi, kteří říkají, že saláty jsou fádní, nudné a nezajímavé. Pokud si, jako většina lidí, představíte salát jako hromadu zeleniny, maximálně politého olivovým olejem a balzamikem tak je jasné, že to žádný velký chuťový zážitek nebude.

DSCN5251

Nic proti olivovému oleji a balzamiku. Není lepší kombinace ke zralým letním rajčatům, ale pokud chcete salát zařadit do svého jídelníčku pravidelně (a s radostí se na něj těšit), tak budete muset být kreativnější (vlastně počkat – nemusíte – já to vymyslím za vás 😀 ).

Jedno ze zásadních pravidel zdravé kuchyně totiž zní „Není salátu bez dressingu!“.

Dnešní švestkový dressing je skutečná pecka a navíc si můžete připravit i bezlepkové krutony z polenty (klidně můžete polentu nakrájet na kostičky a vytvořit tak klasické krutonky, ale mě to takhle přišlo zajímavější).

Ingredience na 2 porce:

  • Mix salátů (například římský, dubáček, rukola, lollo rosso nebo jakákoliv jiná kombinace) – celkem asi 4 hrsti
Dressing:
  • 150ml olivového oleje
  • 9 sušených švestek
  • 3 malé stroužky česneku
  • 1 malá sušená chilli paprička
  • kapka citronové šťávy
Krutony:
  • 1/2 šálku hladké kukuřičné mouky (koukejte se po GMO-free variantě nebo bio)
  • 1 a 1/3 šálku vody
  • 2 stroužky česneku
  • sušené oregáno
  • 2 čajové lžičky lahůdkového droždí
  • ghee
  • olivový olej
  • sůl, pepř

DSCN5256

Postup:

  1. Začneme s přípravou krutonů. Nejdříve si nachystáme kastrůlek a dáme vařit vodu. Jakmile voda vaří, začneme za stálého míchání (aby se nedělaly žmolky) přisypávat kukuřičnou mouku. Potom ztlumíme plamen na minimum a mícháme ještě asi 10-15 min. Současně přidáme prolisovaný česnek, oregáno a lahůdkové droždí. Osolíme a opepříme a nakonec celou směs přelejeme do zapekácí mísy vyložené pečícím papírem o rozměrem 20×20 cm (výška by měla být přibližně 1-1,5 cm) a necháme někde stranou vychladnout a ztuhnout.
  2. Nyní si připravíme dressing. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme.
  3. Omyjeme a osušíme salátové listy, dáme je do salátové misky, zalejeme dressingem a rukama doslova vmasírujeme do salátu.
  4. Rozehřejeme na pánvi trochu ghee, z polentové hmoty vykrojíme 4 trojúhelníky a potřeme je olivovým olejem. Dáme na pánvičku a opečeme dozlatova z obou stran.
  5. Porci salátu s dressingem podáváme společně s 2 krutony.

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook