tabouleh s falafely a tahini dresink

Recept: Tabouleh s falafely a tahini dresinkem

V poslední době mě díky horkému počasí ovládla touha po svěžích, zelených chutích a s tím perfektně koresponduje moje momentální obliba falafelů.

Jsou super protože si můžete udělat větší dávku v troubě a máte potom vystaráno na několik dní dopředu.

Když si k tomu připravíte i větší porci taboulehu, tak už se nemusíte starat o nic.

tabouleh s falafely a tahini dresink

Navíc toto jídlo (stejně jako spousta tradičních národních pokrmů) obsahuje všechny složky vyváženého talíře (přečtěte si o tom více zde):

Obilovinu – bulgur

Bílkovinu – cizrna, tahini

Hořkou (zelenou) zeleninu – bylinky

Sladkou zeleninu – okurka

Není na co čekat, sice vám příprava chvíli zabere, ale pak už máte vystaráno.

Ingredience na falafel (asi 15 kousků – podle velikosti):

tabouleh s falafely a tahini dresink

  • 1/2 šálku dýňových semínek
  • 1 a 1/2 šálku uvařené cizrny
  • bylinky/jarní cibulka
  • 1-2 stroužky česneku
  • špetka soli a čerstvě umletého pepře
  • 1-2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1-2 lžíce mouky

Postup:

  1. Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme, aby byla cizrna na kousky, ale ještě z ní nebyl hummus 🙂
  2. Vytvoříme malé kuličky nebo placičky, které naskládáme na plech s pečícím papírem.
  3. Pečeme v troubě vyhřáte na 190 stupňů Celsia asi 10-15 minut (podle velikosti), potom falafely obrátíme a pečeme dalších 10-15 minut.

Ingredience na tabouleh:

Tady není třeba přesného množství, i já měřím od oka a přesné množství nevím (zlehka jsem se ale držela tohoto receptu)

tabouleh s falafely a tahini dresink

  • bulgur
  • velkou hrst čerstvé máty
  • velkou hrst čerstvého petržele
  • 1 rajče (zbavené jadérek)
  • okurka (také vydlabeme jadérka a oloupeme)
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • pepř a sůl

Postup:

  1. Uvaříme si bulgur podle návodu na obalu a necháme lehce vychladnout.
  2. Bylinky nasekáme nadrobno, stejně tak rajče zbavené jadérek a oloupanou okurku zbavenou jadérek.
  3. Zamícháme do bulguru, přídáme pepř, sůl, citronovou šťávu a olivový olej.
  4. Promícháme a podáváme s falafely.

tabouleh s falafely a tahini dresink

Tahini dresink, ingredience:

  • 1 lžíce tahini
  • 3-4 lžíce teplé vody (nebo i víc když chceme řidší konzistenci)
  • sůl a pepř
  • malý stroužek česneku (prolisujeme)
  • kapka citronové šťávy
  • jarní cibulka (nasekáme najemno)

tabouleh s falafely a tahini dresink

Postup:

Všechny ingredience rozmícháme, pokud je třeba přidáme vodu, nebo citronovou šťávu.

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook