Recept: Hruškový snídaňový chléb

Recept: Hruškový snídaňový chléb

Sladká jídla jsou podle některých Ajurvédských zdrojů zbytečná, a dezerty holý nesmysl.

Já ale tento přístup ke stravě neuznávám.

Do jisté míry ho chápu a souhlasím, že bychom měli mít na paměti, že konzumujeme jakoby něco navíc, co naše tělo úplně nutně nepotřebuje.

Ten gurmán ve mně by se ale nedokázal smířit s myšlenkou, že by jídlo bylo pouze fukční (tzn. sice chutné, ale vždy tělu prospěšné).

Pro mě jídlo bude vždy tak trochu i potěšením. A pokud se po většinu času snažíme dodržovat přístup všeho s mírou, rozhodně nás nějaký ten koláč „nezabije“. Vždy je ale dobré držet se pravidel co největší čerstvosti a kvality potravin.

Na tento hruškový chléb jsem právě takové ingredience použila.

Sladký hruškový snídaňový chléb

(inspirováno tímto receptem)

Ingredience:

 

  • 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čaj. lžičky skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 3 větší, zralé hrušky
  • 2 polévkové lžíce vody
  • 3/4 šálku javorového sirupu
  • 1 pol. lžíce citronové šťávy
  • 1 čaj. lžička vanilkového extraktu
  • 1 bio vejce
  • popř. 1/4 mlýka (například kešu, použijeme pouze v případě, že těsto je příliš husté)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C a vyložíme zapékací mísu pečícím papírem.
  2. Oloupeme hrušky a jednu z nich nakrájíme na tenoučké plátky, můžete použít robot nebo to udělat ručně jako já. druhé dvě hrušky nakrájíme na kostičky a rozmixujeme se 2 lžícemi vody.
  3. Plátky hrušky použijeme na vyskládání dna zapékací mísy a když máme celé dno pokryté, polejeme rovnoměrně 1/4 šálku javorového sirupu (zbytek sirupu přijde do těsta).
  4. Smícháme všechny sypké ingredience (mouku, prášek do pečiva, koření) a v jiné míse smícháme všechny tekuté ingredience (hruškové pyré, zbytek javorového sirupu – 1/2 šálku, citronovou šťávu, vanilku, vejce).
  5. Tekuté ingredience nalejeme do sypkých a opatrně mícháme dokud se vše nespojí.
  6. Pokud je těsto příliš husté můžeme ještě přidat kešu mlýko.
  7. Těsto nalejeme přes plátky hrušek a dáme péct do trouby asi na 20-30 minut. Test páratkem uprostřed chleba – musí vyjít ven čisté.
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook