Raw Ferrero Rocher

Recept: Raw Ferrero Rocher

Pojďme si dnes povídat o dezertech!

Chcete?

Mám pro vás první téma k diskusi – je tak trochu kontroverzní:

Dezerty nejsou zdravé!

(nesouhlasný šum v obecenstvu)

Klid, klid, nechte mě to rozvést…

Přestože se sama často oháním slovy jako zdravé dezerty, musím bohužel veřejně přiznat svoje přesvědčení, že něco takového neexistuje. Dezerty zdravé prostě nejsou.

Ale čtěte dál, naděje pořád existuje.

Všechno je to o množství.

Já vím, že tohle jste už slyšeli milionkrát. Možná, stejně jako já, čekáte, že vám někdo poví, ať jíte, co hrdlo ráčí a žádný vliv na zdraví ani linii to mít nebude. Ale bohužel to se asi nikdy nestane. (Jestli jo, dejte mi, prosím, vědět :)).

Ty největší gurmánské požitky a sladkosti byly vždycky vzácné a k dostání pouze v omezeném množství. To, že dnes je k dostání všechno a v jakémkoli množství neznamená, že naše tělo se tomuto konzumnímu přebytku přizpůsobilo.

Moje babička říkala: „Dobrého pomálu,“ nebo „Všeho s mírou.“ A byla zdravá, štíhlá a vitální až do pozdního věku. Dokonce i dobré a zdravé věci, pokud to s nimi přeháníme, mohou způsobit našemu organismu určité problémy, ať už v jakékoli podobě.

Aby to ale nebylo jen takové suchopárné, mravoučné kázání, povím vám jeden svůj příběh, který krásně ilustruje celý tento přístup k životu…

 

 

Když jsem cestovala po Španělsku v roce 2014, byla jsem i na Mallorce a bydlela v rodině jedné mladé ženy. Byla vlastně jen o něco starší než já a měly jsme toho hodně společného. Ona moc ráda vařila a hlavně vařila velmi zdravě z místních surovin a většinou ze zásob ze své zahrady. Trávily jsme spoustu času v kuchyni, vařily a povídaly si – dokonce jsem se naučila pár jednoduchých receptů.

Jednou jela odpoledne do města a přivezla nějaké zákusky z cukrárny. Mě to samozřejmě překvapilo, že budeme jíst něco tak nezdravého, ale ona mi řekla:

„Já obvykle tyto věci nejím, ale jednou za čas si ve městě koupím zákusek a vychutnám si ho.  Myslím si, že člověk občas potřebuje mít takový ten pocit -mmmmmmmm-. Víš, co myslím? To je pro zdraví přece zásadní.“

A já samozřejmě věděla, co tím myslí.

Úplně jsem žasla nad tou naprosto logickou a jasnou životní moudrostí.

Někdy prostě benefity toho, že si člověk dezert vychutná zcela převáží nad případnými nezdravými ingrediencemi.

 

A když už se tedy rozhodnete vychutnat si takový víkendový dezert (bez výčitek, prosím!), můžete si ho stejně tak dobře připravit doma (takže bude z poctivých a přírodních ingrediencí a neskutečně chutný – zmínila jsem už to domácí Ferrero?)

Proč si například nepřipravit poloviční dávku a nerozdělit se s přáteli nebo kolegy – pak to hned líp chutná. A nemusíte se obávat, že sníte nadbytek (myslete na to, že i když je to zdravý dezert, neznamená to, že ho můžete sníst hromadu).

Slovo na závěr?

Spíš takové menší doznání.

Nemyslete si, že když tady píšu, jak bychom měli jíst dezert maximálně jednou za týden, že se mi to vždycky daří dodržet (stress v práci, PMS, únava atd. jsou mi stejně blízké jako vám, navíc jsem tak trochu mlsálek – mě se to slovo hrozně líbí :D). Důležité podle mě je spíš pomalu a po malých krůčkách měnit zaběhnuté nezdravé návyky. Nebrat to jako něco dočasného, ale spíš jako celoživotní učební proces, při kterém se nevyhneme chybám a klopýtnutím. A hlavně: když uklouznete, nepeskovat se za to a prostě pokračovat. Děláte to pro sebe a máte na to celý život.

„Tak už nám řekni, jak se dělá to Ferrero!!!“

Okay, okay chápu a už mlčím – pište si recept 🙂

Ingredience na 10-12 bonbonů:

  • 1 šálek lískových oříšků
  • 5 kapek vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce raw kakaového prášku
  • 2 polévkové lžíce mlýka
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 4 polévkové lžíce mandlové mouky

Na polevu:

  • 2 čajové lžičky kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 2 čajové lžičky kakaového prášku
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu

Postup:

  1. Nejprve nasucho opražíme vlašské ořechy (buď v troubě nebo na pánvičce (na pánvi to zabralo asi 5 minut) a necháme popraskat tmavou slupku. Ta by měla jít snadno odstranit – stačí ořechy mnout v rukách.
  2. Asi hrst oloupaných ořechů si necháme stranou na zdobení a nasekáme je na drobné nepravidelné kousky.
  3. Zbytek ořechů vložíme do mixéru a rozmixujeme na prášek.
  4. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě mandlové mouky a rozmixujeme na hustý krém.
  5. U tohoto kroku můžete skončit a pochutnat si na krémové, domácí nutelle. Skladujte ji v uzavíratelné sklenici.
  6. Pokud chcete pokračovat ve výrobě Ferrera přidejte do „nutelového“ krému mandlovou mouku (může se stát, že ji budete potřebovat více či méně) – konzistence musí být alespoň tak hutná, aby šly vytvářet kuličky.
  7. Hotové kuličky obalíme v nasekaných lískových oříšcích a dáme ztuhnout do lednice asi na 10-15 minut.
  8. Mezitím si nachystáme čokoládovou polevu: Dobře rozmícháme všechny ingredience a ztuhlé kuličky v čokoládové polevě obalíme.
  9. Necháme opět ztuhnout v lednici (alespoň 5 min), kde také skladujeme (pokud něco zbyde).
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook

One thought on “Recept: Raw Ferrero Rocher

Comments are closed.