Quinoa sušenky

DSCN6195

Quinoa je jedna z mých nejoblíbenějších potravin, hlavně proto, že je neskutečně geniální- nutričně se řadí mezi tzv. superfoods, a není divu. Je bezlepková a obsahuje velké množství proteinu, což je pro vegany skvělá zpráva.

S kamarádkou jsme strašně dlouho přemýšlely nad tím, jak využít quinou k přípravě jednoduchých snídaňových sušenek. Vyrobených bez lepku a pouze z čistých a přírodních ingrediencí.

Nakonec mě na recept přivedla kuchařka Deliciouly Ella, kterou jsem si musela koupit a kde je recept na těsto na pizzu, které je pouze z quinoi. Přesně to jsem chtěla – a tak jsem si říkala, že na podobném principu by mohl fungovat právě recept na sušenky.

DSCN6200

a taky že joo 🙂

množství ingrediencí je pouze orientační (byla jsem tak natěšená a zvědavá jestli ten recept bude fungovat, že jsem si to nezapsala) 😀

Ale žádný strach, tady nějaké přesné měření není nutné, prostě ochutnáte těsto a uvidíte jestli je dost sladké a dobré.

A pozor: rada na závěr – s přípravou začněte den předem, protože quinoa by měla být namočená nejlépe přes noc.

Ingredience na 5-7 sušenek:

  • šálek quinoi
  • 2-3 lžíce oříškového másla (já použila kešu máslo)
  • 3-5 lžic medu, javorového sirupu nebo jiného sladidla
  • 70% kvalitní čokoláda
  • můžete přidat rozinky, nasekané oříšky, kokos, nebo cokoliv dalšího co máte rádi

DSCN6197

Postup:

  1. Začneme s přípravou quinoi: quinou namočíme do vlažné vody tak, aby byla stále ponořená, i když nabude na objemu. Necháme přes noc.
  2. Ráno quinou slijeme,v sítku dobře propláchneme a necháme okapat.
  3. Potom quinou přesuneme do mixéru a přidáme oříškové máslo a med.
  4. Pečlivě rozmixujeme na hladkou kaši.
  5. Ochutnáme a případně přidáme med nebo máslo.
  6. Do směsi potom vmícháme nasekanou čokoládu, rozinky, oříšky a cokoliv dalšího, co jsme si připravili.
  7. Předehřejeme troubu na 170°C
  8. Z těsta vytvoříme na pečící papír rovnoměrné placičky a dáme péct. Pečeme 15-30 min podle velikosti sušenek. Měly by zvrchu trochu zhnědnout zatímco vevnitř budou ještě měkké.

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook