Recept pomerančový moučník

Recept: Pomerančový moučník

Bezlepkové vaření se v poslední době stává velkým trendem hlavně kvůli většímu počtu lidí s alergií na lepek.

Ale nejen celiaci si potrpí na bezlepková jídla. Někteří dokonce věří, že bezlepková strava je pro člověka vhodnější. Tento názor ale může být rozporuplný (jak se dívá Ajurvéda na bezlepkovou stravu se dočtete zde)

Ať je to jak chce, nabídka bezlepkových výrobků v pekárnách ani supermarketech není nějak velká, a popravdě ani nějak zvlášť chutná (obzvláště na to doplácejí ti, kteří jsou alergičtí a opravdu nemůžou udělat výjimku).

Proto mám pocit, že je opravdu lepší se tak nějak vrátit zpátky v čase, k tradicím, a prostě péct doma.

Ať už je to bez lepku nebo s ním.

DSCN6714A

Osobně nechápu, co je na tom tak těžké, úpéct něco chutného bez lepku (možná teď zním trochu nabubřele, ale mě se bezlepkové pečení většinou dost daří a nemám s ním nějaké těžkosti – určitě to zvládnete bez problémů taky).

Například skvělou náhradou při přípravě pečených ale i raw moučníků je mandlová mouka.

Mandlová mouka totiž dodá piškotovému těstu velmi lehkou, nadýchanou ale přitom chuťově uspokojivou texturu. Není divu, že ji používají i francouzští mistři patiserie při přípravě makronků.

Jistě, mandlová mouka je trošku nákladnější položka při nákupu, ale opět se můžeme inspirovat ve Francii a raději si dopřát méně často něco dobrého z kvalitních surovin, než mít každý den nezdravý a nekvalitní zákusek.

Kvalita převažuje nad kvantitou, nemyslíte?

Na tento recept budete kromě mandlové mouky ještě potřebovat bio pomeranče. Doporučuju bio z jednoho prostého důvodu – kvůli pomerančové kůře, kterou do těsta čerstvě nastrouháte.

V tomhle mi věřte a nekupujte pomerančovou kůru předpřipravenou, ale opravdu ji čerstvě nastrouhejte do těsta, odměnou vám bude nádherná výrazná pomerančová vůně, která zaplní celou vaši kuchyni a pravděpodobně se bude linout i do sousedství (zamkněte dveře, jinak buchtu neuchráníte 😀 )

DSCN6706AOriginální recept je v angličitně a najdete ho zde

Ingredience na formu o rozměrech 23×23 cm:

  • 2 šálky mandlové mouky
  • přibližně 1/4 čajové lžičky nadrceného kardamomu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 bio pomeranče
  • 3 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku směsi kokosového a hnědého cukru + 2-3 pol. lžíce na polevu
  • 3 polévkové lžíce kokosového oleje (nechte rozpustit)
  • plátky mandlí nebo celé nasekané mandle (nasucho opražené)

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 170°C a plech vyložíme pečícím papírem.
  2.  V misce smícháme nejdříve suché ingredience: mandlovou mouku, nadrcený kardamom, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a čerstvě nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče.
  3.  V oddělené misce smícháme zbytek ingrediencí: vejce, vanilkový extrakt, směs kokosového a hnědého cukru, rozpuštěný kokosový olej a šťávu z jednoho pomeranče (asi 1/4 šálku) a lehce vyšleháme, aby se vše spojilo.
  4. Tekutou směs nalejeme do misky s moukou a opatrně mícháme vařečkou.
  5. Celou směs nalejeme na připravený plech a pečeme v troubě asi 25-30 minut.
  6. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout aniž bychom vyjmuli z plechu.
  7. Zatímco moučník chladne, přichystáme si pomerančovou polevu: Na mírném ohni zahřejeme šťávu ze zbylého pomeranče (předtím z něj nastrouháme kůru a odložíme stranou na ozdobu) a smícháme se zbylým cukrem. Pouze mírně zahřejeme, jakmile se cukr ve šťávě rozpustí, odstavíme a nalejeme po celém povrchu moučníku.
  8. Nakonec ozdobíme odloženou pomerančovou kůrou, opraženými mandlemi a nastrouhanou nebo nasekanou čokoládou.
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook