Polévka z pečených rajčat

DSCN5092

Alergeny: bez lepku, vegan, bez cukru

Rajčatovou polévku asi známe všichni a určitě má každý z vás nějaký svůj vyzkoušený recept. Tentokrát to ale zkusíme trošku jinak a rajčata nejdříve upečeme. Chuť polévky tím posuneme úplně někam jinam.

Polévka je časově malinko náročnější, ale je to jen z důvodu pečení v troubě (ale stačí, když rajčata dáte péct a mezitím si můžete třeba zacvičit).

DSCN5089A

Ingredience:

  • 3 větší rajčata
  • 2 papriky
  • 8 stroužků česneku
  • 1/2 sladké brambory (asi 150g)
  • 1 malou cibuli
  • 1 malou šalotku
  • 1 lžička ghee (nebo obyčejného másla, pokud používáte)
  • 1 lžička miso pasty
  • koření: pepř, sůl, masala, bazalka, chilli olej

DSCN5094A

Postup:

  1. Nejprve si rozkrojíme rajčata na půlky, papriky zbavíme semínek a nakrájíme na čtvrtiny. Všechno obalíme v olivovém oleji a naskládáme do zapékací mísy.
  2. Vezmeme kousek alobalu a zabalíme do něj neoloupané stroužky česneku.
  3. Zapékací mísu dáme do trouby předehřáté na 200°C a vedle položíme alobal s česnekem.
  4. Budeme péct asi 45 minut (nebo dokud papriky nezačnou černat).
  5. Asi 20 minut po tom, co jsme dali rajčata do trouby, začneme krájet cibulku i šalotku na drobno. Také sladkou bramboru nakrájíme na malé čtverečky.
  6. V hrnci rozehřejeme ghee a osmažíme cibulku dozlatova.
  7. Následně přidáme brambory a necháme ještě chvíli opéct. Potom zalejeme horkou vodou (z rychlovarné konvice) tak, aby byla cibule i brambory ponořené.
  8. Necháme vařit (to zabere přibližně 15 minut), dokud nebudou brambory měkké.
  9. Potom vyndáme z trouby upečená rajčata, papriky (sloupneme vrchní „sežehnutou“ slupku) a česnek a vše nalejeme do hrnce i se šťávou, co zbyla v zapékací míse (česnek přidáme do hrnce už oloupaný).
  10. Chvíli promícháme a následně rozmixujeme tyčovým mixérem.
  11. Sundáme z plotny a dochutíme miso pastou, masalou, sušenou bazalkou, čerstvou bazalkou, solí a pepřem, případně chilli olejem (s tím opatrně).
  12. Podáváme ozdobené lístky bazalky, pokapané chilli olejem, popř. i s ančovičkou.



 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook