O Ingrediencích: Med

O Ingrediencích: Med

CO TO JE?
  • Med je hustá, sladká a lepkavá kapalina
  • Vzniká díky včelám, které sbírají nektar z květů a následně jej zpracovávají
  • Používala se jako hlavní sladidlo, dokud nezačal být cukr lehce dostupný
ODKUD POCHÁZÍ?
  • Med je součástí lidské historie, dokud jen sahají naše záznamy
  • Med používali hlavně starověcí Egypťané a Řekové (nejen jako sladidlo, ale také jako dar bohům)
  • Med byl považován za vzácnost a lahůdku, kterou si každý dovolit nemohl a také za velice účinnou medicínu
JAKÉ JSOU ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY?
  • má antibakteriální a antiseptické vlastnosti
  • dlouhodobě má antioxidační účinky
  • zlepšuje střevní mikrofloru
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • zlepšuje trávení
NA CO SI DÁT POZOR?

Při kupování medu je nejlepší mít známého včelaře, u kterého máte jistotu kvality. Kapaný nebo stáčený med má nejvyšší zdravotní přínosy.

Dejte si pozor na levné náhražky, které jsou v podstatě jen voda s cukrem.

Pokud chcete med kvalitní, rozhodně na něm nešetřete. Berte jej jako vzácnou lahůdku, jakou má být.

Nejlepší med je český a nepasterizovaný (raw), potom je skvělý také Manuka med (z Nového Zélandu) má neuvěřitelné zdravotní přínosy.

EXISTUJE  OMEZENÍ?

Co se týče množství, neexistují žádná omezení (kromě zlatého pravidla umírněnosti)

Co se týče vaření a pečení, tak Ayurveda v tomto jasně zakazuje používání medu pro tepelné zpracování. Přestože některé zdroje med doporučují k těmto účelům, Ayurveda tvrdí, že vařením se chemické substance mění a med se místo lěčivého efektu podílí na vytváření toxinů v těle.

ZAJÍMAVOSTI

Egypťané prý přidávali med do balzamovací směsi.

CO NA TO AYURVEDA?
  • Med má zahřívací účinky
  • Obsahuje svíravou chuť
  • A má suchý efekt
  • Tyto tři vlastnosti z něj dělají nejvhodnější sladidlo pro Kapha dóša (ale samozřejmě v rozumném množství)
JAK SKLADOVAT?
  • Med se skladuje ve skleněné nádobě a při pokojové teplotě by měl vydržet i několik let
JAK POUŽÍT?
  • Do smoothies
  • Do ovesné kaše
  • Jako léčebná kůra při zánětu v krku (smícháme 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru + 1 lžičku medu + špetku kurkumy a konzumujeme večer před spaním po několik dní)
  • K oslazení bílého jogurtu
  • Na toasty
  • Dokonce i do dresinku na salát:

Já jsem připravila medovo-hořčičný salátový dresink:

Rozmixujeme:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 2 čajové lžičky raw medu
  • 1 čajovou lžičku francouzské pikantní hořčice
  • špetku kajenského pepře
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Přelejeme přes jakýkoli oblíbený zeleninový salát.

medovo hořčičný salátový dresink

 

 

 

ZDROJE:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Med
  • www.honeyassociation.com/
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook