Kešu mlýko

DSCN4876

Používáte doma rostlinné mléko? Ať už mandlové, sojové nebo ovesné, asi už víte, že jejich nákup není nejlevnější, navíc, přestože kupujete bio variantu, tak jejich složení není vždycky úplně žádoucí (bio cukr je pořád cukr, že?)

Zkusme si udělat takovéto rostlinné mléko doma. Se sojovým vám sice neporadím, ovesné jsem ještě nezkoušela, ale mandlové nebo z jakýchkoli jiných oříšků zvládnete doma bez problémů. A navíc vám to nezabere víc než 5 minut.

Možnosti a variace jsou neomezené, dnes ale vyzkoušíme kešu mlýko s vanilkou.

DSCN4867

Ingredience na 1/2 litru:

  • hrst kešu oříšků (natural, nejlépe v bio kvalitě)
  • 5 čerstvých datlí
  • pár kapek kvalitní vanilkové esence nebo půlku vanilkového lusku

DSCN4870

Postup:

  1. Kešu nechte namočené ve vlažné vodě přes noc (nebo alespoň 2 hodiny)
  2. Vodu neslívejte, nalejte i s oříšky do mixéru a přidejte dost vody na 1/2 litru.
  3. Přidejte vypeckované datle a vanilku (pokud používáte vanilkový lusk, tak z něj vyškrábněte semínka)
  4. Pečlivě rozmixujte.
  5. Pokud chcete ještě dokonalejší závěr, můžete tekutinu přecedit přes plátýnko nebo utěrku.

Mlýko vám vydrží v lednici minimálně 3 dny.




 

 

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook

2 thoughts on “Kešu mlýko

Comments are closed.