O Ingrediencích: Jogurt

CO TO JE?
  • Jogurt se řadí do fermentovaných potravin
  • Vzniká přidáním bakteriálních kultur do mléka
ODKUD POCHÁZÍ?
  • Jogurt nejpravděpodobněji pochází z Turecka (*1)
  • Tradiční indický nápoj Lassi (což je vlastně zředěný jogurt s kořením) se v Indii konzumuje po každém jídle pro lepší trávení.
JAKÉ JSOU ZDRAVOTNÍ PŘÍNOSY?
  • Západní medicína nedá dopustit na obsah bílkovin a bakteriálních kultur. Z hlediska Ajurvédy je jogurt těžký, viskózní a kyselý – tyto vlastnosti z něj dělají perfektní potravinu pro slabé Vata zažívání a promázávají a zklidňují celý zažívací trakt. Navíc svou tíhou Vatu uzemňuje.
  • Tato tíha je ale přesně to, co zatěžuje Kaphu (jogurt má vlastnosti shodné s Kaphou – a protože platí pravidlo, že stejné vlastnosti se násobí, tak Kaphu velmi zatěžuje)
NA CO SI DÁT POZOR?

Podle Ajurvédy se přínos komerčně vyráběných jogurtů nedá s domácím srovnat. Když už je kupujeme, měli bychom se raději vyhnout všem ochuceným, nízkotučným či smetanovým jogurtům.

EXISTUJE  OMEZENÍ?

Co se týče množství, neexistují žádná omezení (kromě těch speciálních pro každou dóšu).

Co se týče vaření a pečení, tak Ajurvéda doporučuje i přidávání jogurtu do omáček. Z hlediska živých kultur, které by při vaření umřely, ale toto pravidlo lze uplatnit až v konečné fázi přípravy, kdy už je jídlo sundané ze sporáku.

ZAJÍMAVOSTI

Podle jednoho Ajurvédského zdroje, jsou právě vlastnosti jogurtu – tíha a hustota – těmi, které mohou přispívat ke zvyšování váhy (to platí hlavně pro Kaphy) (*2)

CO NA TO AJURVEDA?

  • Jogurt má oteplující účinky (i když některé zdroje ho považují za ochlazující, jeho kyselá chuť naznačuje opak. Řiďte se ale pocitově – jak na vás působí?)
  • kyselou chuť
  • Je vhodný pro Vata dóša, Kapha a Pitta by ale měli konzumovat pouze zředěný a okořeněný
  • V Ajurvédě je ceněný pouze domácí, vytvořený z čerstvého mléka (nepasterizovaného, nehomogenizovaného) – návod na jeho jednoduchou výrobu najdete na konci článku
  • Ajurvéda také nedoporučuje míchání čerstvého ovoce a jogurtu (Je to divné, že? Jsme na to totiž docela zvyklí a považujeme to za zdravé.)
JAK SKLADOVAT?
  • Čerstvý jogurt se tradičně uchovával v hliněné nádobě, vy si můžete vystačit se skleněnou uzavíratelnou zavařovací sklenicí (čerstvý jogurt by měl vydržet v lednici několik dní)
JAK POUŽÍT?
  • Jako Lassi po jídle nebo na svačinu
  • Do ovesné kaše
  • Zamíchat do omáčky
  • Snídat s granolou, sušeným ovocem nebo semínky

Jak si vyrobit svůj sattvický domácí jogurt:

Jak vyrobit domácí jogurt

Ingredience:

  • čerstvé mléko z farmy (nepasterizované, nehomogenizované) – nejlépe použít ten samý den
  • dřevěnou lžičku
  • koupený kvalitní farmářský jogurt (kvůli bakteriím)

Postup:

  1. Požadované množství mléka (já jsem použila asi 2 šálky – 1 velkou zavařovací sklenici od medu) na středním ohni přivedeme k varu, dokud mléko nevypění.
  2. Stáhneme ze sporáku. Na povrchu se nám vytvoří škraloup, ten neodstraňujeme.
  3. Necháme zchladnou na teplotu těla a přelejeme do pečlivě vymyté zavařovací sklenice.
  4. Přidáme 2 (dřevěné) lžičky koupeného jogurtu a zamícháme.
  5. Sklenici uzavřeme a necháme na teplém místě přes noc (kolem 14 hodin)
  6. Já jsem zabalila sklenici do peřin a nechala u topení.
  7. Ráno je jogurt připravený ke konzumaci a můžeme ho dát do lednice
  8. Pamatujte si ale, že čím déle v lednici, tím méně prospěšný (ideálně by se měl sníst hned, jakmile je hotový, a na druhý den připravit nový – ale to jen tak na okraj 🙂 )

*

Zdroje:

  1. www.britannica.com
  2. www.mapi.com
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook