Fazolové Tacos

 

DSCN6582A

Pokud trochu sledujete blog, tak asi víte, že se můj 3-týdenní detox zažívání chýlí ke konci. Tak především nedokážu uvěřit, že jsem schopná vydržet tak dlouho bez kafe – a už mi ani moc nechybí 🙂

Vydržet se takhle omezovat (dělám to přece pro svoje zdraví) nevyžaduje ani tak velkou dávku silné vůle, jako nápady a kreativitu v kuchyni. Jinými slovy si z toho, co je vám dostupné musíte prostě vytvořit takové pochoutky, že rozhodně strádat nebudete. Naopak budete při každém jídle gurmánsky hodovat, takže si ani nevzpomenete na to, že nějaký detox máte.

DSCN6575A

Jedním takovým jídlem je tacos. Viděla jsem je mnohokrát, ale popravdě jsem je nikdy nejedla. Jsou to takové ty tvrdé ohnuté tortily, které se plní masem, zeleninou a guacamole (a jakmile do nich kousnete tak se vám rozdrolí v ruce). Takže chápete, že mě to nějak nelákalo – dokud mě jídlo, které se dost špatně jí (hlavně na veřejnosti) nepřesvědčí, že stojí za tu námahu, nejsem přistupná argumentům 🙂

Tacos ale přesvědčilo!

Tato dobrota mě zaujala také proto, že jsem si mohla dát něco podobného chlebu (protože nebudu vám lhát, domácí chléb je něco co mi asi vždycky bude chybět a k čemu se vždycky vrátím) a navíc s náplní se dá dost dobře experimentovat.

Přitom je to naprosto nezávádný oběd bez lepku, vhodný pro vegetariány i vegany.

Tacos, které jsem připravila jsou plněné fazolemi adzuki, salátem a avokádovým dresinkem, posypané červenou cibulí a koriandrem (já mám ještě kvůli detoxu zakázaná rajčata a papriku, ale jsem si jistá, že by tam byly výborné a taky by celé jídlo barevně oživily, takže se nebojte je tam přidat).

DSCN6579A

Tento recept jsem dělala v podstatě za pochodu a víceméně ze zbytků, co jsem našla v lednici, takže nemám přesné míry ingrediencí. Ale to není vůbec důležité. Prostě si vytvoříte několik různých mističek s náplněmi – fazole, salát, nasekaná cibule, nasekaný koriandr, avokádový dressing, popř. krájená rajčata a papriku. A pak už jen plníte tacos tím, na co máte chuť a v jakém množství chcete.

HL Tip: všechno co vám zbyde smíchejte do misky a máte výživný salát na druhý den.

Ingredience:

  • 1 balení tacos
  • fazole adzuki
  • jakýkoli salát, který máte rádi, nejlépe nasekaný na nudličky
  • 1 zralé avokádo
  • několik stroužků česneku
  • kousek chilli papričky
  • kajenský pepř, černý pepř, sůl
  • olivový olej
  • tamari sojová omáčka
  • bobkový list, kousek zázvoru, fenyklové semínko
  • červená cibule
  • koriandr

DSCN6580A

Postup:

Nejdříve si uvaříme fazole. Pokud máte strach, že vás fazole nadmou, přidejte do tacos více salátu a fazolí jen trochu. Navíc můžete už při jejich vaření použít několik triků, které tyto účinky zmírní:

  1. Luštěniny vždy namočte ve vlažné vodě minimálně přes noc.
  2. Vodu slijte, fazole propláchněte ve studené vodě a potom je ponořte do čisté vody v hrnci a začněte vařit.
  3. Dbejte na to, aby byly fazole ponořené po celou dobu vaření.
  4. Do hrnce přidejte bobkový list, kousky zázvoru a fenyklová semínka a vařte s tímto kořením.
  5. Začněte vařit na vysokou teplotu, ale jakmile voda začne vařit, snižte na mírnou, zakryjte pokličkou a vařte přibližně 1- 1,5h (fazole musí být dostatečně uvařené a měkké = snažší na zážívání).
  6. Při vaření se bude vytvářet bílá pěna, tu seberte lžičkou a odstraňte.
  7. Nakonec nezapomeňte odstranit koření (můžete požít čajové sítko).
  8. Nechte si trochu vývaru z fazolí stranou.

DSCN6569A

Když máme fazole hotové můžeme vytvořit zbytek náplní:

Fazolová náplň:
  1. Do fazolí nalijeme několik lžic vývaru, lžící olivového oleje, tamari sojové omáčky, přidáme kajenský pepř, černý pepř a osolíme.
  2. Částečně rozmačkáme lisem na brambory.
Salátová náplň:
  1. Salát očistíme a smícháme s oblíbeným dressingem, nebo jen pokapeme olivovým olejem .
Avokádový dressing:
  1. Avokádo rozmixujeme s česnekem, chilli papričkou, trochou oleje a vody dokud nezískáme požadovanou konzistenci.

Nasekáme červenou cibuli a koriandr na drobno a použijeme jako ozdobu úplně navrch.

DSCN6581

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook