Dýňová polévka atd.

 

DSCN6278

Jak jsem se již zmiňovala na FB, budu teď nějakou dobu zveřejňovat jídla z mého každodenního vaření a také budu zmiňovat různé triky, jak si vaření zjednodušit a jak připravit víc věcí najednou za co nejméně času, takže nebudete muset vařit každý den.

Dnešní oběd mi zabral asi tak hodinku, ale samozřejmě nemusíte dělat všechno, co jsem dělala já a můžete si vybrat jen jednu věc.

Takže dnešní menu obnáší:

  1. Dýňovou polévku s paprikovou salsou
  2. Salát s jednoduchým jogurtovým dressingem a dýňovými krutony
  3. Zázvorový čaj

Začneme se zázvorovým čajem, protože nám krásně nastartuje trávení, zahřeje nás v ochlazujícím se podzimním počasí a mužeme ho popíjet při vaření.

ZÁZVOROVÝ ČAJ

Ingredience:

  • Čerstvý zázvorový kořen
  • Citron
  • Popřípadě lžičku medu

Postup:

  1. Dáme vařit vodu v rychlovarné konvici.
  2. Nachystáme si 2 větší čajové hrnky.
  3. Kousek zázvoru velký asi 3×3 cm oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Nastrouhaný zázvor rozdelíme do dvou hrníčků a zalejeme vodou.
  5. Necháme chvíli luhovat a přidáme citronovou šťávu a popřípadě i med podle chuti.

Zatímco popíjíme zázvorový čaj za zvuků naší oblíbené muziky, přichystáme si ingredience na dýňovou polévku, kterou budeme dělat současně s dýňovými krutony.

HLTip: Doporučuji, připravit polévku z celé dýně najednou. Je to pak méně práce – druhý den ji stačí ohřát. Měla by stačit aspoň na 3 porce.

DSCN6282A

DÝŇOVÁ POLÉVKA A DÝŇOVÉ KRUTONY

Ingredience:

  • 1 máslová dýně
  • 1 větší šalotka
  • kousek sušené chillipapričky
  • 4 lžíce olivového oleje (nebo můžete použít ghee, které je na smažení lepší)
  • 1 stroužek česneku
  • Pepř a sůl
  • Miso pastu

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Mezitím si nachystáme hrnec, do kterého nalejeme 2 lžíce olivového oleje.
  2. Šalotku nakrájíme nadrobno, stejně tak chilli papričku.
  3. Máslovou dýní rozkrojíme podélně, vydlabeme vnitřek (HLTip: Semínka můžete očistit a nechat usušit, popřípadě opražit v troubě a samozřejmě oloupat před konzumací 🙂 ),  oloupeme škrabkou na zeleninu a nakrájíme na stejnoměrné kostičky.
  4. Kostičky asi ze 1/4 dýně dáme stranou a postavíme na vodu v rychlovarné konvici.
  5. Mezitím zapneme plotnu pod hrncem a necháme olej rozehřát. Pak přidáme cibulku a chilli papričku a necháme osmažit dozlatova.
  6. Pak do hrnce přidáme nakrájené dýňové kostičky a necháme ještě chvíli opékat. Potom zalejeme horkou vodou z rychlovarné konvice tak, aby byly všechny kousky dýně ponořeny, zamícháme a necháme vařit.
  7. Teď si vezmeme odložené kostičky ze 1/4 dýně, které použijeme jako krutony. Dáme je do mističky se 2 lžícemi olivového oleje a prolisovaným česnekem. Dobře promícháme.
  8. Rozprostřeme na plech v jedné vrstvě a dáme do trouby, pečeme 20-30 minut nebo do zlatohněda. Pak z trouby vyndáme a odložíme stranou.
  9. Vrátíme se k polévce: pokud jsou už kousky dýně měkké, můžeme plotnu vypnout.
  10. Do polévky přimícháme 1 lžičku miso pasty a rozmixujeme tyčovým šlehačem do hladka.
  11. Není nutné přidávat cokoliv dalšího, ale kdo na tom trvá, může přidat lžíci bílého jogurtu nebo smetany.

Dýňovou polévku můžeme ozdobit paprikovou salsou. Klidně si jí ale udělejte víc a použijte ji do salátu, na ozdobu těstovin, do kuskusu nebo na topinku.

DSCN6273

PAPRIKOVÁ SALSA

Ingredience:

  • 1 celou papriku (ještě lépe půl červené a půl oranžové papriky, ať je to barevně hezčí)
  • 1 šalotka
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku javorového sirupu
  • Pepř a sůl
  • Čerstvý koriandr

Postup:

  1. Nakrájíme papriku a šalotku na malé kousky.
  2. Dáme do zavařovací skleničky a přidáme olivový olej, javorový sirup, pepř a sůl a nasekaný koriandr.
  3. Vše zamícháme.
  4. V uzavřené nádobě by měla salsa vydržet minimálně několik dní až týden.

Nakonec si připravíme salát. HLTip: Pokud jste koupili celou hlávku nebo celé balení salátu, očistěte, omyjte a osušte všechno najednou. Potom skladujte v mikrotenovém sáčku do kterého dáte papírovou utěrku. Takhle vám salát vydrží mnohem déle. Pak si také připravte větší množství dressingu než je v receptu a skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě. Dressing vám vydrží několik dní až týden. Takhle budete mít salát k večeři vždy připravený během pár sekund.

DSCN6280

SALÁT S JEDNODUCHÝM JOGURTOVÝM DRESSINGEM

Ingredience:

  • 1-2 hlávky oblíbeného salátu
  • 3 polévkové lžíce bílého jogurtu (čtěte složení, spousta jogurtů je smetanových – jsou zbytečně tučné a nemají přílišnou nutriční hodnotu – jogurt by měl obsahovat pouze mléko a jogurtové kultury – já kupuju bio selský jogurt hollandia)
  • 1-2 stroužky česneku
  • Trocha citronové šťávy
  • Lžička dijonské hořčice
  • Pepř a sůl
  • Pokud máte doma jakékoliv čerstvé bylinky, neváhejte je použít 🙂

Postup:

  1. Salátové listy omyjeme a osušíme. Množství, které se chystáme sníst dáme do mísy a zbytek uskladníme v sáčku, jak je řečeno výše.
  2. Připravíme si dressing: smícháme bílý jogurt, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, hořčici, pepř, sůl, popř. nasekané bylinky (pokud chceme mít dressing do zásoby, vynásobíme množství ingrediencí dvěma nebo třemi) a promícháme.
  3. Salát v míse zalejeme odpovídajícím množstvím dressingu a zbytek necháme ve skleněné nádobě v lednici.
  4. Salát s dressingem promícháme nejlépe rukama (dressing doslova vmasírujeme do salátu), aby se všechny chutě spojily.
  5. Salát servírujeme ozdobený dýňovými krutony popř. posypaný ještě slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

 

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook