Avokádová čoko pěna

DSCN4972

Raw vegan, bez lepku, bez laktozy, bez cukru

Čokoládová pěna z avokáda je už pro mě docela profláklá. Pamatuju si, když jsem ji zkoušela poprvé – vůbec se nepovedla, bylo tam strašně cítit avokádo (nechápejte mě špatně, avokádo miluju, ale spíš na slano, na sladko mi teda připadá takové zvláštní) a vůbec byla taková mdlá. Tehdy jsem ji trochu předčasně odsoudila jako nezajímavý pokus o kreativitu s avokádem.

Nicméně jsem si na tuto „nedobytou metu“ vzpomněla pokaždé, když jsem na avokádovou čoko pěnu někde narazila. A myslím, že jsem si ji v hlavě uložila jako takovou výzvu, kterou jednou pokořím, až budu mít dostatek času (a avokáda).

DSCN4974

Minulý týden jsem začala se dvěma avokády. Byla jsem ale připravená na mnoho pokusů a omylů, no nicméně, jak už to tak bývá, byla jsem odměněna za své odhodlání a podařila se mi perfektně hned napoprvé. Musím se přiznat, že to bylo trochu dílem náhody. Ingredience, které se na to obvykle používají jsem doma neměla, tak jsem uplatnila velice účinnou metodu pejska a kočičky (můžu doporučit 😀 ) a dala tam co mi přišlo pod ruku.

Avo-čoko pěna může stát hrdě jako dezert po hlavním jídle, ale proč si ji nedat třeba i na snídani?

Takže příprava vám zabere maximálně 10 minut, na co čekat?

DSCN4961

Ingredience na 2 porce (nebo jednu velkou 🙂 ) :

  • 1 zralé avokádo
  • 5-7 sušených švestek
  • 6 čajových lžiček kvalitního neslazeného kakaového prášku (nejlépe raw nepraženého, ale není podmínkou)
  • 2 polévkové lžíce kokosové šlehačky (jak se dělá? koupíte si kokosové mléko v plechovce, necháte ho několik hodin v lednici a po otevření tam bude bílá ztuhlá vrstva – tu použijete – a kokosová voda – tu si nechte do smoothie)
  • 1-2 polévkové lžíce datlového sirupu
  • 1/2 citronu
  • 1 čajová lžička koření „5 spices“

DSCN4971

Postup:

  1. Nejdříve si rozpůlíme avokádo, vyndáme pecku a vydlabeme všechno lžící. Hodíme do mixéru.
  2. Zakápneme trochou citronové šťávy.
  3. Přidáme vypeckované švestky, kakao, šlehačku, datlový sirup, koření.
  4. Vše dobře rozmixujeme na hladkou kaši (můžete potom ještě vyšlehat šlehačem, pokud chcete).
  5. Naservírujeme do mističek nebo skleniček, libovolně ozdobíme (ovocem, kokosovou šlehačkou, ovocným sirupem, oříšky nebo kouskem čokolády).



 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook