Bezlepkové chlebové placky

DSCN6561A

Minulý týden jsem se tady rozpovídala o tom, jaký vliv má na zdraví dobré zažívání. Na základě knížky, kterou jsem náhodou našla, jsem začala s 3-týdenním procesem pro uzdravení zažívácích orgánů (a potažmo i celého těla).

Po týdnu a půl mám pocit, že se konečně začínám cítit dobře, ale řeknu vám, že ten první týden byl docela náročný. Měla jsem hodně hlad a byla jsem slábá a prospala většinu času. Ale pomalu se to začíná zlepšovat – dokonce jsem šla 2x na hodinu jogy – mám mnohem víc energie. Podle této knížky je pohyb pro dobré zažívání také naprosto nezbytný.

Dnes se s vámi podělím o moje nové poznatky. Tento 3-týdenní detoxikační proces je založený vlastně na tom, že se snaží vašemu zažívání co nejvíce ulevit a vyhnout se podráždění celého zažívacího traktu.

DSCN6559A

Nejzajímavější je snídaně, která má být založená jen na kousku ovoce (ano, já vím je to proti všemu, co nám kdy říkali – že snídaně má být největší jídlo dne) – v knížce to vysvětlují tak, že mezi 7h a 11h ráno jsou trávící šťávy nejsilnější. Kousek ovoce po ránu nastartuje tvoření šťáv, a protože má k strávení pouze kousek ovoce, všechny přebytečné šťávy pracují na nestrávených zbytcích a toxinech.

Dále detox pracuje s vyloučením všech potravin a pochutin, které dráždí trávicí trakt –  tzn. káva, čaj, rafinovaný cukr, čokoláda a alkohol (no taky jsem byla trochu nešťastná – hlavně z té kávy a čokolády).

Jinak není detoxikační dieta příliš přísná – je založena na vyloučení mléčných produktů, pšenice, kvasnic, burských oříšků, ale také rajčat a hub.

Ještě existuje pár pravidel ohledně kombinování potravin, ale tím vás nechci unavovat.

Já vím zní to hrozně, ale s trochou kreativity se s tím dá pracovat.

Například pokud máte chuť na chléb, můžete zkusit tyto chlebové placky, které jsem dělala trochu podle receptu v knize a trochu podle jiného, co jsem našla na internetu.

A byly opravdu moc dobré!

Skvělá zpráva – jejich připrava zabere maximálně 15min.

DSCN6554A

Ingredience na 2-3 placky:

  • 1 šálek cizrnové mouky
  • 1/2 lžičky oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/3 šálku teplé vody
  • 1 lžičku ghee

Postup:

  1. Vše kromě vody smícháme v míse. Potom postupně přiléváme vodu a mícháme. Může se stát, že budeme potřebovat vody méně nebo více. Až nám vznikne chlebové těsto, můžeme chvíli hníst, dokud těsto nebude konzistentní.
  2. Potom těsto rozdělíme na 2-3 stejné porce a uválíme do kulatého tvaru.
  3. Pokud nepotřebujeme všechny porce, můžeme zabalit do igelitového sáčku a nechat v lednici na příště.
  4. Každou porci vyválíme válečkem přes potravinářskou folii, aby se nám váleček nepřilepil, přibližně na tloušťku 1,5 – 2 mm.
  5. Rozpálíme ghee na kvalitní pávni a na středním ohni opékáme chlebové placky z obou stran do zlato-hněda (asi 1-2 min).
  6. Podáváme teplé například s fazolovými falafely a salátem s dresingem ze špenátového pesta jako jsem si na tom pochutnala já 🙂

DSCN6560A

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook