5 tipů, jak si poradit s chutí na nezdravé jídlo + recept na zdravou variantu české klasiky – špekových knedlíků

Důležité informace:

Alergeny: bez lepku, vegetariánské, obsahuje vejce

Technika: sporák, kuchyňský robot (sekání, strouhání – ale obejdete se i bez něj)

Celková doba přípravy: asi 1h (pokud budete sekat a strouhat ručně, zabere to více času)


Pokud jste někdy žili nějakou dobu  kdekoli v zahraničí, určitě jste si všimli, že ne vždy se dají sehnat věci, na které jsme v Čechách zvyklí. Tak se stane, že postrádáte například chleba, tvaroh nebo olomoucké syrečky. A podobně je to s pečením a vařením – často musíte ingredience trochu poupravit, protože ty naše prostě a jednoduše neseženete.

Když potom trávíte mimo Českou republiku i některé naše tradiční svátky, jako jsou například Vánoce a Velikonoce, nejenže se zasteskne po rodině a rodinných zvycích, ale současně (nebo hlavně) taky po tradičním českém jídle. A to, i když jim třeba normálně úplně neholdujete. V této situaci se nejedná pouze o nějaké chutě, ale taky nostalgii po známých a tím pádem konějšívých chutích.

Jako třeba nedávno jsem dostala chuť na špekové knedlíky, což je dost zvláštní, protože jsem je snad v životě nejedla, ale najednou mě ta představa těžkého a tradičního (tzv. pořádného – jak by asi řekla moje babička) jídla lákala víc, než talíř plný zeleniny. (Recept na zdravější variantu tohoto jídla čtěte níže.)

Jak se ale takové chutě shodují se zdravým životním stylem, který si člověk tak dlouho pěstuje a snaží dodržovat? Mají vůbec ve zdravé životosprávě místo nebo bychom se měli kárat i za pouhou myšlenku?

Samozřejmě, že ne. Takové chutě jsou naprosto normální a pociťuje je občas asi každý. Hlavně proto, že se jedná spíš o psychickou touhu a pocity, které si s nimi spojujeme. A kárat sám sebe nebo dokonce bojovat sám se sebou většinou vede k frustraci nebo pouze ke krátkodobým omezením.

Zkusme se svým tělem nebojovat, ale vyjít mu na půl cesty vstříc. Snažme se mu vyhovět, jak jen to jde v rámci zdravého životního stylu. Pokusme se vycítit, jak daleko můžeme zajít, aniž bychom sešli z cesty. A usilujme o to, abychom se vyhnuli situacím, kdy naše tělo žádá tato jídla pouze kvůli únavě nebo nudě.

Jaké jsou ale konkrétní kroky ke všem těmto předsevzetím? Snadné. A je jich 5.

1. Dopřejte si dostatek spánku

I když to může znít jako klišé, omílané pořád dokola, o kterém jste četli asi tak milionkrát, pravdou je, že dostatek spánku má vliv v podstatě na všechny tělesné funkce od hormonů až po zažívání. Potom je pouze logickým následkem, že nevyspalé a unavené tělo si urputně žádá rychlou energii v podobě nezdravých pokrmů.

2. Udělejte si z každého jídla rituál

Připravujte si zdravá jídla, na které se vám budou sbíhat sliny. Hledejte nové recepty, experimentujte s kořením, udělejte všechno pro to, aby vaše jídlo bylo chuťovým zážitkem se vším všudy. Hezky si prostřete a nejezte ve shonu. Čím uspokojivější bude váš chuťový zážitek, tím méně budete mít tendenci dopřát si něco nezdravého.

3. Vyhněte se vlčímu hladu

Neříkám, že pocítit hlad je něco špatného, právě naopak. Hlad je jen skvělým ukazatelem, kterým vaše tělo sděluje, že je připraveno na další jídlo. Ale pozor, nenechte hlad dojít do několika-hodinového extrému, kdy hlady nevidíte a snědli byste i podešev, kdyby na to přišlo. V těchto situacích je největší riziko, že právě kvůli potřebě, co nejrychleji ukojit hlad, sáhneme po něčem stejně rychlém a nezdravém. Mějte vždy v kabelce hrst mandlí nebo rozinek. To vás od největšího náporu hladu spolehlivě zachrání.

4. Jednou za čas se svět nezboří

Nikdo není dokonalý a pokud si jednou za čas (tím nemyslím jednou za týden 🙂 ) dáte něco nezdravého, není třeba házet flintu do žita. Svět se rozhodně nezboří. Prostě se zase s lehkostí vraťte ke zdravým variantám (P.S. když už si dáváte něco nezdravého, zkuste alespoň vybírat menší zlo a kvalitní suroviny, pokud je to jen trochu možné – například pokud si dopřejete pizzu, zvolte místo mražené čerstvě připravenou s čerstvými ingrediencemi).

5. Zdravější alternativy

Pokud zapátráte na internetu, naleznete spoustu možností, jak připravit oblíbená nezdravá jídla zdravějším způsobem. Najděte si chvilku a projděte blogy se zdravou výživou nebo si založte nástěnku na Pinterestu. Než se ale do toho pustíte, jeden takový ozdravělý recept bych pro vás měla – a to špekové (už ne) knedlíky.

Místo bramborových knedlíků jsou knedlíky z květáku, místo zelí je strouhaná červená řepa a místo slaniny osmažená šalotka. Nenechte se odradit, výsledek je stejně tak uspokojivý a sytý, jako původní jídlo.

Jo a knedlíky jsem dělala podle receptu na květákové gnocchi s houbovou omáčkou, který jsem psala už před nějakou dobou pro stránky spojuje nás joga (pokud vás zajímá, najdete ho zde)



 

ingredience na 4 menší knedlíky:

  • 1 střední květák
  • 1 bio vejce
  • bezlepková mouka (asi 1/2 až 1 šálek)
  • hrst koriandru
  • 4 střední červené řepy
  • 1 menší červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce ghee
  • 2-3 šalotky
  • sůl, pepř
  • trochu celého kmínu

Postup:

  1. Květák očistíme a rozmixujeme na jemná zrníčka v kuchyňském robotu (nebo nasekáme nožem).
  2. Dáme vařit osolenou vodu a nasekaný květák v ní povaříme asi 7 minut.
  3. Scedíme přes utěrku (vývar si necháme na později) a propláchneme ve studené vodě. Dáme stranou a necháme vychladnout.
  4. Očistíme a oloupeme červenou řepu a nastrouháme buď v kuchyňském robotu nebo na jemném struhadle.
  5. Vychlazení květák v utěrce zabalíme a vyždímáme všechnu přebytečnou vodu (dejte si načas, pokud bude květák příliš vodnatý, těsto se vám špatně spojí).
  6. Vyždímaný a suchý květák dáme do mísy, přidáme vejce, nasekaný koriandr, pepř a sůl a zamícháme. Potom přisypáváme mouku dokud nám nevznikne spojené těsto.
  7. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a vytvarujeme knedlíky. Ty hodíme do vařícího zbytku vývaru z květáku a vaříme 10-12 minut. Hotové knedlíky odložíme stranou.
  8. Na pánvi rozehřejeme lžíci ghee, přidáme nasekanou červenou cibuli dokud nezezlátne, potom nasekaný česnek, chilli papričku a několik zrníček kmínu a necháme opéct.
  9. Přidáme nastrouhanou řepu, vše promícháme a necháme asi 10 minut smažit. Přidáme javorový sirup a promícháme. Odložíme stranou.
  10. Rozehřejeme si zbytek ghee a osmažíme na něm kolečka šalotky do zlatohněda.
  11. Knedlíky nakrájíme na plátky, navrch navrstvíme zelí z červené řepy a posypeme opečenou šalotkou.




Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook