5 realistických předsevzetí na rok 2018

5 realistických novoročních předsevzetí pro rok 2018

Honit se za perfektním životním režimem je frustrující a nikdy trvalé z jednoho prostého důvodu – nic perfektního totiž neexistuje.

Speciálně po novém roce tento tlak na „nový, perfektní“ život ještě sílí. Každý si dává spoustu NEREÁLNÝCH předsevzetí a umiňuje si, že od nového roku bude VŠECHNO jinak.

Proč tak prahneme po dokonalosti, která nás stresuje a zanechá nás pokaždé s pocitem selhání?

Proč si nikdo neřekne něco splnitelnějšího, jako třeba „od nového roku vyměním sladkosti, které si běžně kupuju v obchodě za domácí, které si připravím“ – to už nezní jako trest ne? Spíš jako odměna 🙂

A nemyslete si, i díky této bezbolestné záměně toho pro sebe děláte poměrně dost. Poctivé domácí sladkosti s čistými ingrediencemi jsou mnohonásobně lepší než ty kupované.

Není přece nutné si hned říkat „od nového roku nebudu jíst v práci žádné sladkosti“! Jak dlouho myslíte, že to dodržíte?

5 realistických předsevzetí na rok 2018

Pomalé změny (které navíc líp chutnají 😀 ) se dodržují snadno. Zhýčkáte se, a nad sladkostmi ze supermarketu budete nakonec jen ohrnovat nos a raději si počkáte až napečete. 😀

Všechno na světe je o rovnováze. Vždy když se ocitneme moc dlouho pouze na jedné straně vah, nevyhnutelně nás to bude táhnout na tu druhou.

Pro mě rovnováha znamená nacházet se někde na půli cesty mezi dvěma body:

1. bodem, kdy se stravujeme naprosto ideálně a dodržujeme všechny rady, které bychom měli

A

2. bodem, kdy si nezřízeně dopřáváme cokoli nám právě vyvstane na mysli bez jakékoli sebereflexe nebo uvědomění

Ani jedna z těchto možností nám neprospívá a je skvělé najít si mezi nimi středový bod, kdy dodržujeme několik zásad, které nám prospívají a zároveň si najdeme i prostor pro určitou svobodu a požitky, které jsou v životě tak nezbytné.

A přesně o tom by měli být novoroční předsevzetí.

Žádné překopání života od základu,

ale jednochuché,

konkrétní a

reálné

změny.

Nechte se inspirovat těmito 5 realistickými (a příjemnými) předsevzetími a pokud vás některé zaujalo, neváhejte je letos vyzkoušet (a mimochodem, proč vlastně čekat až na 1. ledna? vždyť to není žádné trápení, ale radost, začněte ještě dnes 🙂 )

V lednovém Hadolamím emailovém newsletteru vás čeká plán úkolů na každý měsíc roku 2018 (každý měsíc si vyzkoušíte něco nového a netradičního) – taky už se nemůžete dočkat? Tak se nezapomeňte zapsat na hlavní straně dole k odběru tohoto emailového magazínu, který vychází jednou za měsíc a obsahuje spoustu informací, které jinde nejsou zveřejněné.

A tady už jsou slibovaná předsevzetí:

1. Vždy volte tu nejlepší variantu  ale s ohledem NA DANOU SITUACI

Uveďme si příklad. Jak už jsem mnohokrát zmiňovala, čerstvě uvařené jídlo má největší živou energii neboli nejvíce prány. Pokud se tím ale neživíte, pravděpodobně vařit 3x denně je naprosto nereálné (chodím snad do práce, ne?).

Samozřejmě.

A je jasné, že pokud přijdete v 7 večer naprosto zralí do postele, jste rádi, že si můžete jídlo, co máte nachystané jen ohřát. I kdybyste se třeba s vypětím posledních sil k vaření odhodlali, pravděpodobně z toho nějakou radost mít nebudete a jen to tak hrk hrk odfláknete, ať už to máte za sebou a můžete si odpočinout.

5 realistických předsevzetí na rok 2018

V dané situaci je nejlepší navařit si dopředu, jinak pak zůstanete bez jídla a budete muset sáhnout po polotovarech nebo se odbydete našim známým chlebem se sýrem (a tomu se chceme vyhnout).

Tip: Když už vaříte například o víkendu, uvařte více luštěnin, a quinoi, z kterých pak můžete během týdne vytvářet různá jídla pouze smícháním se zeleninou a dalšími obměnami.

2. Dejte si předsevzetí vést aktivnější život

Z různých stran slyšíme, jak je třeba cvičit minimálně 40 minut, jinak je to naprosto k ničemu.

S takovými demotivujícími výroky naprosto nesouhlasím.

I kdyby to byla jen 15minutová procházka, každý krůček (i ten nejmenší) se počítá. Neztrácejte naději protože si prostě nezvládnete najít hodinu, kdy byste mohli zajít do posilovny (a to nepočítám cestu, převlíkání, sprchu atd – tak to vyjde min na 2 hodiny).

Začněte prostě vést aktivnější život.

5 realistických předsevzetí na rok 2018

Nastavte si svoje myšlení tak, že budete během dne vyhledávat příležitosti, kdy se tělo může trochu rozpohybovat.

Například:

  1. doběhněte na ujíždějící autobus, přestože vám za 5 minut pojede další
  2. vyrazte v obchodním centru po schodech místo využití výtahu nebo jezdících schodů
  3. cestou z práce se kus projděte místo svezení tramvají (neříkejte, že tak spěcháte – uvědomte si že vlastně naplňujete svou denní pohybovou dávku)
  4. vystupte o zastávku dříve a vůbec choďte pěšky kdykoli je sebemenší příležitost
  5. buďte aktivní i doma – takové domácí práce se mohou stát skvělým cvičením

Místo předsevzetí v podobě permanentky do fitka, která stejně za pár měsíců skončí na dně šuplíku, udělejte si předsevzetí vést aktivní život. Pokud k tomu občas přidáte nějakou zábavnou hodinu tance či jógy, skočíte si zaběhat na čerstvý vzduch nebo vyrazíte na celodenní výšlap, tím lépe pro vás. Dělejte to ale, protože vás to těší.

3. Začněte používat ghí jako základní kuchyňský olej

…a ostatní oleje používejte jen příležitostně, když se to opravdu hodí

Ghí je nejdůležitější potravina Ajurvédské kuchyně. Je to hned z několika důvodů:

  1. Jeho chuť je natolik jemná, že dokáže uklidňovat nervovou soustavu
  2. Při vaření rozpouštíme ghí a do něj vmícháváme koření proto, že dokáže cenné léčivé látky do sebe natáhnout a dopravit je až na místo, kde jsou potřebné.
  3. Dokáže zklidňovat jakékoli zanětlivé procesy ve střevech
  4. Pomáhá při různých typech problémů s vyprazdňováním
  5. Je vhodné pro všechny dóši a jeho použití není omezeno žadnými potížemi či onemocněními
  6. Při alergii na mléčné výrobky je většinou ghí tolerováno
5 realistických předsevzetí na rok 2018
Obrázek z Ajurvédské e-kuchařky

Dejte si závazek, používat ghí při vašem běžném vaření, uvidíte že jeho úžasná chuť vaše jídla pozvedne.

Mimochodem věděli jste, že přepuštěné máslo používaly naše prababičky? A hádejte co? Smažili na něm řízky 😀

Ghí si můžete koupit ve zdravé výživě. Není to nejlevnější záležitost a náklady můžete trochu snížit tím, že si ho připravíte doma. Recept najdete v mojí Ajurvédské e-kuchařce.

4. Vytvořte si svou léčivou spížku

Ajurvédská kuchyně je plná různého koření, ale i ingrediencí, které většinou doma nemáme. Na začátku je tedy třeba trochu investovat a nakoupit všechny tyto potřebné potraviny. Potom vás ale vaření vyjde velmi levně, protože koření i luštěniny se spotřebovávají pomalu. ajurveda_nakupni_seznam

Vytvořila jsem pro vás takový nákupní seznam Ajurvédského začátečníka, který si můžete vytisknout.

Jinak je nejlepší postupovat velmi pomalu při seznamování s Ajurvédskou kuchyní.

Například:

Jednou týdně, když máte čas si uvařit jídlo v klidu, vyzkoušejte třeba Ajurvédské tacos, nebo indický Dal s rajčaty (recepty najdete v Ajurvédské e-kuchařce) a sami uvidíte, jak se vám recepty daří, jestli vám chutnají a osvojíte si, jak vlastně takové ajurvédské postupy vypadají v praxi.

 

5. Snažte se udržovat jídla vyvážená, s obsahem všeho, co tělo potřebuje

Nevyvážené jídlo, nutí vaše tělo říkat si o další potravu. To může vést ke zbytečnému přejídání, což nevyhnutelně vede k tloustnutí. 

Na druhou stranu, pokud dlouhodobě nedáváte tělu co potřebuje, zaděláváte si na různé problémy.

Přitom to není nějak složité:

Rozdělme si potraviny na 2 velké skupiny:

jedna z nich tělo buduje (říkejme jí stavební)

druhá mu pomáhá zbavovat se nepotřebného odpadu (říkejme jí detoxikační)

Skupina stavebních potravin se ještě dělí na obiloviny a zeleninu a obě tyto podskupiny by ve vyváženém jídle měli být.

Obiloviny: rýže, quinoa, jáhly, oves, ječmen, pohanka…

Zelenina (sladká zelenina a kořenová zelenina): sladké brambory, mrkev, řepa, kukuřice, fenykl,…

Do skupiny stavebních potravin by se ještě počítaly mléko a mléčné výrobky. Ty jsou ale Ajurvédou doporučovány pouze v malém množství a nejraději čerstvé. (tzn. např. dresink z čerstvého jogurtu apod.)Chuť na sladké vymýcena - Had a Lama žijí zdravě

Skupina detoxikačních potravin se také dělí na dvě detoxikační zeleninu a detoxikační proteiny

Proteiny: luštěniny, maso (maso opět Ajurvéda nedoporučuje v příliš velkém množství, luštěniny by měly převažovat, červené maso si můžeme dopřát během zimy a ryby například na dovolené u moře)

Zelenina (hořká zelenina, greens): kapusta, zelené části kořenové zeleniny, květák, brokolice,…

Všechny 4 skupiny, které jsme si teď vysvětlily, musí být ve vašem jídle obsaženy.

K tomuto tématu jsem už napsala článek (přečíst si ho můžete zde) a s touto tabulkou k vytištění se vám bude postupovat mnohem snadněji.

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook