Rozluštěte luštěniny, část druhá

Rozluštěte luštěniny, část druhá

Všichni tak nějak tušíme, že luštěniny jsou zdravou součástí jídelníčku.

Hlavně pokud jste vegetariáni.

 

 

Čtěte Rozluštěte luštěniny, část první

Ale ani pokud maso jíte, občasné zpestření vegetariánskou stravou rozhodně není na škodu.

Jenže většina lidí v mém okolí mi potvrdila, že se luštěninám vyhýbají právě z důvodů následné plynatosti.

Rozluštěte luštěniny, část druhá

Existuje zajímavá teorie, že luštěniny nezpůsobují plynatost sami o sobě, ale mají velmi silnou vlastnost vytlačovat z těla to, co tam nepatří.

Proto pokud vaše zažívání funguje dobře, nemají co vytlačovat a trávíte je tedy bez přebytečných plynů.

Jestli je tato teorie pravdivá nebo ne, musíte vyzkoušet sami, ale protože téma luštěnin vás hodně zajímá, rozhodla jsem se napsat pokračování.

Shrnula jsem všechny své znalosti a zkušenosti o luštěninách do 15 tipů, jak předejít plynatosti.

Takže si pište (a začněte ty luštěniny už jíst!):

1. POKUD S LUŠTĚNINAMI TEPRVE ZAČÍNÁTE, VYUŽÍVEJTE TY, KTERÉ JSOU NEJSNADNĚJI STRAVITELNÉ

První volbou pro vás je půlená fazole Mungo (neboli Mung Dal)

Mung Dal seženete v orientálních obchodech, objednáte na internetu, nebo od firmy Provita.

Další volby v pořadí podle stravitelnosti:

  1. Naklíčené A uvařené Mungo
  2. Celé Mungo
  3. Fazole Adzuki

2. POKAŽDÉ, KDYŽ LUŠTĚNINY VAŘÍTE, PŘIDEJTE ŠPETKU KOŘENÍ ASAFOETIDA

Jinak se toto koření ještě nazývá Hing

Opět seženete v orientálních obchodech nebo na internetu.

3. DALŠÍ KOŘENÍ, KTERÁ LZE POUŽÍT PRO ZVÝŠENÍ STRAVITELNOSTI

  • čerstvý zázvor
  • kari listy
  • fenykl
  • hořčičné semínko
  • koriandr
  • kardamom
  • kurkuma
  • římský kmín

4. ZPŮSOB PŘÍPRAVY LUŠTĚNIN JE NEMÉNĚ DŮLEŽITÝ

Nejlépe uděláte, když si pro vaření luštěnin pořídíte tlakový hrnec. Nejenže výrazně zkrátí dobu vaření, ale zároveň luštěniny dokonale uvaří.

Vždy používejte koření a ghí!

Postup:

  1. Ghí rozehřejeme v tlakovém hrnci a přidáme sůl, čerstvý, nastrouhaný zázvor, asafoetidu, mletý římský kmín a mletý koriandr. 
  2. Zamícháme a necháme aroma rozvonět, potom přidáme předem namočenou luštěninu, zamícháme a necháme lehce orestovat.
  3. Potom přidáme min. trojnásobné množství vody a přivedeme k varu.
  4. Zaklopíme pokličku tlakového hrnce a snižíme teplotu na nižší stupeň.
  5. Vaříme např. půlené mungo kolem 15-20 minut.
  6. Vypneme a necháme na sporáku.
  7. Pokud už nevychází žádná pára ani po stisknutí (vařečkou!) parního ventilu, můžeme hrnec otevřít.

Už jste slyšeli o Kitchadi? Nejstravitelnější luštěninové jídlo! Je tak lehké, že je předepisované jako součást kůry pro obnovu zažívání a tak je i součástí mého Týdenního jídelníčku pro posílení slabého zažívání.

Tento recept je neuvěřitelně snadný - udělala jsem pro vás 2 minutové video s návodem.

5. KE KOŘENÍ, S KTERÝM VAŘÍTE LUŠTĚNINY, PŘIDEJTE PÁR KOUSKŮ ŘASY KOMBU

Zvyšuje to stravitelnost.

6. LUŠTĚNINY JEZTE VŽDY ČERSTVÉ A ČERSTVĚ UVAŘENÉ

Ohřívané nebo studené (např. tolik oblíbené luštěninové saláty) luštěniny jsou mnohem hůře stravitelné.

7. JEZTE LUŠTĚNINY K OBĚDU

V poledne je váš zažívací oheň nejsilnější, dává tedy smysl dát si luštěniny v tuto dobu. Obzvlášť když s nimi začínáte. Pokud si je chcete dát i  večeři, volte nejraději mungo.

8. NEPODCEŇUJTE PEČLIVÉ ŽVÝKÁNÍ

Zažívací proces začíná v ústech, je proto potřeba pořádně žvýkat (a ne jen bezmyšlenkovitě polykat), aby se zažívací ústrojí stihlo připravit na nadcházející trávení potravy.

9. NEPIJTE NIC BĚHEM JÍDLA ANI TĚSNĚ PO NĚM

10. VĚDĚLI JSTE, ŽE MLETÉ KOŘENÍ JE SNADNĚJI STRAVITELNÉ NEŽ CELÉ?

Zde platí, že čerstvě namleté je úplně nejsnadnější strávit

11. VYHNĚTE SE PROBLEMATICKÝM KOMBINACÍM

Luštěniny nekombinujte s:

  • masem
  • mléčnými výrobky
  • vejci
  • rajčaty
  • paprikami
  • lilky

12. ŘIĎTE SE OBECNÝMI AJURVÉDSKÝMI RADAMI PRO DOBRÉ ZAŽÍVÁNÍ

Posílíte zažívací oheň a bude pro vás snadnější luštěniny trávit.

Udělala jsem pro vás souhrn těchto Ajurvédských pravidel pro dobré zažívání - klik.

13. DEJTE SI PŘED JÍDLEM PŘEDKRM ZE ZÁZVORU

Recept: 1 tenký plátek zázvoru nasekáme, pokapeme limetkovou šťávou a lehce osolíme

Konzumujeme 15 minut před jídlem.

14. ČAJE, KTERÉ VÁM POMŮŽOU LUŠTĚNINY STRÁVIT

  • slabý zázvorový čaj
  • mátový čaj
  • CFC čaj (1/2 lžičky celého kmínu, 1/2 lžičky celého fenyklu, 1/2 lžičky celého koriandru spaříme 1 šálkem horké vody, rozmixujeme a přecedíme - pijeme teplé po jídle)

15. JEZTE V KLIDU

Pokud budete luštěniny konzumovat za pochodu a ani si k tomu v klidu nesednete, přece nemůžet očekávat, že se stráví dobře ne? 🙂

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook