Indická kuchyně samosas bez lepku

Recept: Veganské bezlepkové “samosas” s ředkvičkovou “raitou”

Toto jídlo je inspirované Indickou kuchyní a je také připraveno s ohledem na Ajurvedské principy vaření.

Samosas jsou takové trojúhelníkové smažené šátečky z těsta, plněné většinou bramborami s kořením a další zeleninou. Mě ale přijdou trošku nevýrazné a příliš těžké (navíc smažené) – takže jsem použila rýžový papír pro bezlepkovou variantu a jako náplň jednoduchý Dal ze žluté lámané čočky s čerstvým koriandrem.

Dal můžete připravit ve větší dávce den předem a dát si ho například s rýží nebo quinoou. Druhý den jen použijete zbytek jako náplň šátečků.

Místo smažení jsou pečené v troubě.

Recept: Veganské bezlepkové samosas z rýžového papíru

Pozn. rýžové samosas vždy konzumujte čerstvé – druhý den už bohužel ztvrdnou a jsou nepoužitelné.

Raita je něco podobného jako řecké tzatziki, je to jogurt s kořením a najemno nakrájenou okurkou, rajčetem, pálivou zelenou papričkou a čerstvým koriandrem. Já jsem to trochu pozměnila a zjednodušila a připravila jsem ji s nakrájenou ředkvičkou a koriandrem (zdá se vám že dávám koriandr do všeho? No, tak to se vám nezdá 🙂) a přidala trochu koření.

Ingredience na 8-10 samosas:

  • 1/2 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžičku ghee
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 velké červené cibule
  • 1 šálek žluté lámané čočky (namočíme přes noc)
  • hrst čerstvého koriandru
  • 8-10 rýžových papírů
  • Olej na pečení

Raita:

  • 3 lžíce jogurtu (bílého, neodtučněného, bio)
  • 4-5 menších ředkviček
  • hrst čerstvého koriandu
  • špetku mletého koriandru
  • špetku mletého zázvoru
  • špetku čerstvě namletého pepře
  • špetku soli
  • špetku chilli nebo chilli vločky

Nepovinné:

  • zelený salát s oblíbeným dressingem
  • 1/2 ZRALÉHO avokáda, pokapeme limetkovou šťávou, opepříme, osolíme a posypeme chili vločkami

Recept: Veganské bezlepkové samosas z rýžového papíru

Postup:

  1. V tlakovém hrnci rozehřejeme ghee a přidáme hořčičná semínka a kmín. Počkáme až začnou praskat.
  2. V tom momentě přidáme kurkumu, chilli a zázvor a promícháme.
  3. Do směsi vložíme najemno nasekanou cibuli a mícháme do zhnědnutí.
  4. Přidáme čočku, necháme v hrnci a průběžně promícháváme asi 2 minuty.
  5. Potom přidáme vodu tak, aby hladina byla minimálně 2 cm nad čočkou.
  6. Přiklopíme pokličku tlakového hrnce a necháme vařit do změknutí čočky (přibližně 25 minut).
  7. Když je čočka měkká, odstavíme z plotny (pokud ne, přilejeme vodu a ještě chvíli vaříme), přimícháme nasekaný koriandr a ochutíme pepřem solí a chilli vločkami.
  8. Dahl máme hotový, můžeme podávat s rýží. Nebo se rovnou pustit do přípravy samosas.
  9. Na samosas si nachystáme rýžový papír.
  10. Jednotlivé kusy namočíme do teplé vody, počkáme přibližně půl minuty než změknou, potom dáme 1-2 čajové lžičky dahlu do pravé horní šestiny.
  11. papír složíme spodní polovinou na vrchní a potom na třetiny. spodní hranu zahneme dovnitř a mašlovačkou pomažeme olejem z obou stran.
  12. Dáme na plech s pečícím papírem.
  13. Pečeme v troubě na 180°C se zapnutým horním grilem.
  14. Otáčíme po každých 5 minutách celkem po dobu asi 15 – 20 minut, dokud samosas nejsou zlatavé a křupavé z obou stran.
  15. Na Raitu si smícháme jogurt, najemno nasekané ředkvičky a čerstvý koriandr, přidáme koření: mletý koriandr, mletý zázvor, pepř, sůl a chilli vločky.
  16. Samosas servírujeme s raitou, salátem a půlkou avokáda.
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook