Recept: rychly zdravy a detoxikacni pokrm

Recept: Rychlý, zdravý a detoxikační pokrm

Kitchadi je tradiční Ajurvédské detoxikační jídlo, které se připravuje speciálním způsobem. Je nutričně kompletní, a velmi snadné na zažívání. (Přečtěte si více o jeho výhodách i postupu přípravy v tomto článku)

Tento recept je skvělý a má úžasné léčivé vlastnosti. Hodí se v podstatě pro jakékoli problémy, jakékoli dóši.

Pokud ale právě nemáte náladu na několikadenní kitchadi detox, ale hledáte jen způsoby, jak zařadit zdravější jídla na vaše rodinné menu, je čas na hraní a experimenty v kuchyni.

Je na čase vyzkoušet různé varianty tohoto tradičního jídla. Třeba tuto.

Tato rychlá, modernizovaná verze je nejen perfektní na spotřebování zbytků, ale zároveň je hotová v okamžiku.

Recept: rychly zdravy a detoxikacni pokrm

Ingredience na 2 porce:

  • 1 lžička ghí
  • 1/2 lž. mlétého kmínu
  • 1/2 lž. mlétého koriandru
  • 1/2 lž. kurkumy
  • 1/4 lž. čili vloček (Pitta vynechá)
  • 2 malé šalotky nasekané nadrobno
  • asi 4cm dlouhý kus cukety, nakrájený na čtvrt kolečka
  • 1/2 šálku mungo klíčků (jak si je doma vyklíčit najdete zde)
  • 1/2 šálku uvařené quinoi (např. zbytek z předchozího dne)
  • 5 ředkviček, nasekaných na tenké plátky
  • hrst nasekaných zelených listů (rukoly, špenátu, koriandru, apod.)
  • 1 jarní cibulka, nasekaná na kolečka

Postup:

  1. Na větší pánvi rozehřejeme ghí a přidáme kmín, koriandr, kurkumu, čili a promícháme.
  2. Přidáme šalotku a mícháme do změknutí, pak přidáme cuketu.
  3. Promícháváme na pánvi dokud se nám cuketa hezky neopeče a pak přidáme mungo klíčky, po chvíli quinou a ředkvičky.
  4. Opět chvíli povaříme a přidáme zelené listy. Mícháme, dokud jejich zelená barva krásně nezvýrazní a ihned odstavíme ze sporáku.
  5. Nakonec ozdobíme jarní cibulkou, osolíme a opepříme.
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook