raw dezerty datlové bonbony

Recept: Raw datlové bonbony

Z mých příspěvků můžete odvodit, že nejsem úplně nadšencem raw stravy. Je to ale hlavně z důvodů slabého zažívání, které mám já, a na které se teda tak trochu zaměřuju.  

Uznávám ale, že raw strava může mít své místo a svého spotřebitele.

Raw dezerty jsou ale kapitola sama pro sebe.

Nenechme se ošálit tím, že je to přece „jen sušené ovoce a oříšky“.

To je sice pravda, ale dezert je dezert, a musí se s ním tedy tak zacházet.

Na druhou stranu když už se rozhodnete, že dnes je ten den, kdy si dezert dopřejete, raw varianta může být tou zdravější volbou.

Výhody:

  • většinou vás uspokojí malý kousek (díky plné chuti)
  • bonus v podobě vitamínů a antioxidantů (což pro běžné sladkosti neplatí)

Nevýhody:

  • velká koncentrace tuku a cukru (v podobě oříšků, kokosového oleje, který se často používá, kakaa, sušeného ovoce,…)
  • může způsobovat potíže zažívání (obzvlášť Kapha a Vata)

Výsledek:

Když už dezerty, tak malé porce raw sladkosti při speciální příležitosti.

Já mám ověřené tyto datlové bonbony, ke kterým se vždy vracím.

Jsou totiž nejen úžasně chutné, hotové za 10min, v lednici vydrží a mám již vyzkoušené, že jeden až dva bonbony jsou nejen dostatečně uspokojivé, ale také představují přiměřené množství.

TIP: Často používám tyto bonbony jako rychle hotový dárek. Vždycky všem chutnají, dám je do hezké zavařovací sklenice a převážu mašlí.

Tak co? Máte 10 minut?

raw dezerty datlové bonbony

Množství většinou odhaduju, takže berte poměry pouze přibližně (vždy platí toto: pokud se těsto nespojuje, přidejte datle, pokud je zase příliš mazlavé přidejte mandle)

Ingredience:

  • 10-12 datlí
  • hrst mandlí
  • 1 pol. lžíce raw kakaového prášku (kvůli antioxidantům)
  • 1 pol. lžíce mandlového másla
  • špetka skořice
  • špetka mletého zázvoru

Postup:

  1. Rozmixujeme mandle na prášek.
  2. Přidáme datle, koření, kakao, mandlové máslo a rozmixujeme na těsto
  3. Pokud se těsto příliš drobí, přidáme datle nebo mandlové máslo.
  4. Pokud naopak je těsto příliš mazlavé, přidáme další mandle.
  5. Vytvoříme kuličky velikosti běžných bonbonů a ještě obalíme v kakovém prášku.

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook