Rychlé a zdravé jídlo

Recept: Mísa hojnosti neboli jídlo ze zbytků

Mísa hojnosti, jak jí říkám, je vlastně jídlo složené z různých samostatných jídel.

Je velmi praktická ze dvou důvodů:

  1. Můžeme využít zbytky již uvařených příloh, zeleniny, luštěnin, salátů, …
  2. Nabízí širokou škálu různorodých, chutí, způsobů přípravy a textury. To zajišťuje široké spektrum výživných látek a také uspokojivost pokrmu.

Já jsem svou mísu hojnosti dnes připravila celou čerstvou, ale použít můžete opravdu cokoli – skládá se vždy z nějaké obiloviny, zeleniny, bílkovinného jídla, bylinek, příp. avokáda, semínek, olejů,…

Na 2-3 porce budete potřebovat

Rychlé a zdravé jídlo Mísa hojnosti

1.SLADKÉ BRAMBORY

Ingredience:

  • 1 sladká brambora
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Postup:

  1. Bramboru omyjeme a osušíme.
  2. Rozkrojíme na čtvrtiny a potom ještě na větší kostky (asi 1,5cm x 1,5cm)
  3. Dáme na plech, rovnoměrně pokapeme olejem, posypeme skořicí, kmínem a solí.
  4. Rukama promícháme a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nemusíme vůbec kontrolovat, za 40 minut můžeme vypnout troubu a nechat tam, dokud nepřichystáme zbytek jídla.

2.ŠPALDOVÝ KUSKUS

Ingredience:

  • 1 lžička ghí
  • špetka mletého kmínu
  • špetka mletého koriandru
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 šálku špaldového kuskusu (můžete použít klidně i běžný)
  • 1 šálek vody
  • hrst čerstvé petrželky
  • kapka citronové šťávy

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme ghí, přidáme kmín a koriandr a promícháme.
  2. Potom přidáme najemno nakrájenou cibulku a vaříme až zesklovatí. Přidáme nasekaný česnek a ještě chvíli necháme povařit.
  3. Potom přidáme do hrnce kuskus a mícháme tak dlouho, aby se kuskus spojil s cibulkou,česnekem a ghí.
  4. Potom zalejeme vodou, opět promícháme a na nízkém stupni necháme pod pokličkou vařit asi 5 minut.
  5. Odstavíme a přidáme nasekanou petrželku a pokapeme citronem. Promícháme.

3.SALÁT S MARINOVANÝM TOFU

Ingredience:

  • 1/2 lžičky ghí
  • 1/2 kostky tofu
  • marináda (smícháme podle chuti trochu sojové omáčky, trochu česneku, čerstvého zázvoru, javorového sirupu)
  • salátové listy (já použila římský, ale je to jedno)
  • černá sezamová semínka nebo hnědá nasucho opražená

Postup:

  1. Tofu dáme marinovat ve stejnou dobu, kdy jsme dali brambory do trouby.
  2. Na pánvičce rozpustíme ghí a marinované tofu, nakrájené na kostky tam přidáme a budeme opékat.
  3. Jakmile je tofu hotové, vypneme sporák a přidáme nudličky salátu.
  4. Párkrát promícháme, chceme salát pouze zahřát.
  5. Nakonec můžeme přidat semínka sezamu a kapku konopného oleje.

Rychlé a zdravé jídlo Mísa hojnosti

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook