Změňte přístup ke stravování a už nikdy se nepřejíte

“Nahradí stravování ve společnosti koncept vědomého stravování?” 🙂

Většina z nás žije ve světě nadbytku. Za to musíme být vděční, ale neznamená to, že se musíme nezřízeně cpát 😀

Přestože MŮŽEME jíst, cokoliv nás napadne a kolik nás jen napadne, rozhodně neznamená že bychom MĚLI.

Někdo by mohl namítat, že celá naše společnost je založená na jídle: Jídlo je zábava, kultura, umění, móda, práce i vášeň. Jak zůstat mimo tento vír a nenechat se vtáhnout?

Odpověď je, že nemůžete. Naopak si myslím proč se nenechat vtáhnout a něco se naučit?

Naučte se uctívat čas jídla. Naučte se přestat se cpát tajně, ale naopak si nestydatě vychutnejte rozumnou porci kvalitního jídla připraveného s péčí a láskou, jakou si zaslouží. A jakou si zasloužíte vy.

Tradičně, jídlo nesloužilo pouze k tomu, abychom si zaplnili žaludky, byla to také příležitost mluvit o denních událostech a podělit se o ně s našimi nejbližšími.

Ztratili jsme schopnost sebe-vyjádření, komunikace a sdílení. A místo toho…

JÍME.

O samotě.

  • Není divu, že nejsme schopni poznat, kdy máme dost.
  • Není divu, že pokračujeme v jídle a nezdá se, že bychom měli někdy dost.

Chybí nám totiž nejdůležitější složka každého jídla – příjemná společnost.

Řešení je doslova na dosah ruky…

Proč nepoznat sousedy, kolegy z práce, nebo třeba lidi, s kterými chodíte na jógu nejpříjemnějším způsobem?

Pomocí jídla 🙂

Jak se nepřejídat

Takže co vám pomůže zůstat u přiměřených porcí?

Jednoduché, podělte se 🙂

Jak to ale prakticky využít?

Kolik jídla vlastně je taková přiměřená porce?

Teď určitě očekáváte, že vám řeknu nějaké takové ty obecné řeči jako:

“Pokud budete jíst vědomě, poznáte sami, kdy máte dost.” 

“Pokud budete jíst ve společnosti, přítomnost hostů vám nedovolí nacpat se přes míru.”

“Pokud budete jíst ve společnosti a vědomě, dosáhli jste svatého grálu a pravděpodobně už nikdy nebudete jíst přes míru.”

TO VŠECHNO JE PRAVDA!

“Ale dobereme už se konečně k nějaké konkrétní hodnotě, nebo to mám rovnou zavřít?”

… se asi ptáte 🙂

Nebojte dobereme.

Všechny výše zmíněné situace ale vyžadují čas. Prostě se neprobudíte ze dne na den s tím, že je všechno jinak.

Tyhle věci se musíte naučit.

Nikdo nepřejde od zanedbávání zdravého životního stylu přímo k vědomému jezení (samozřejmě správných potravin, ve správný čas, nejlépe ještě za současné meditace,..),

to prostě nejde, je toho příliš mnoho a je to moc stresující a matoucí.

Ale lze se k tomu dostat pomalými, postupnými krůčky.

A dokud se tam pomalými krůčky nedostanete,

potřebujete vědět nějaké konkrétní informace, konkrétní čísla, prosím! Mám pravdu?

Potřebujete vědět, kde začít.

A proč nezačít právě s konzumací přiměřených porcí, ať už právě jíte jakékoliv jídlo?

Mě to připadá jako skvělý začátek.

A právě kvůli těmto začátkům potřebujete znát nějaká praktická čísla, která vám pomůžou začít aniž byste nepotřebovali někoho, kdo by seděl vedle nás u každého jídla a říkal vám: “Tak, a teď už máš dost!”

Tohle zvládnete bez problémů sami.

Takže, podle čeho se tedy řídit?

PŘIBLIŽNÁ přiměřená porce jídla je množství, které se vejde do obou vašich dlaní spojených dohromady.

Jak se nepřejídat

Další věc je, že například já vždycky chci vědět, proč mám něco dělat. Ano, já vím, že je to dobré pro zdraví, ale necítím úplně motivaci a snahu to zařadit do života, dokud nevím, co přesně to pro mě udělá, jak přesně mi to prospěje.

Neboli, jak mě to udělá krásnější, šťastnější a energičtější 🙂

Takže, proč tolik povyku s těmi přiměřenými porcemi?

Celé to je o vašem zažívání. Správné množství jídla podporuje zažívání v nejvyšší míře.

Není to jedno.

Pokud jíte méně, oheň vašeho zažívání může postupně vyhasnout. Pokud naopak jíte příliš, zažívání je zahlceno a není schopno strávit vše efektivně, nehledě na to, že z dlouhodobého hlediska to postupně oslabuje zažívací oheň.

A pamatujte si, efektivní zažívání znamená mimo jiné zářivou pleť, nevyčerpatelnou energii a pohotovou mysl!

Komu by se toto nehodilo? 🙂

 

 

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook