Recept: Nová hvězda vaší kuchyně: kitchadi

Nová hvězda vaší kuchyně: kitchadi

O kitchadi na mém blogu mluvím dost často.

Pokud jste využili některý z mých programů, nebo konzultaci, zcela jistě jej ve svém plánu najdete.

Toto super jednoduché jídlo se totiž  v Ajurvédě předepisuje jako součást léčby většiny potíží, ale také jako prevence.

Já sama mám s kitchadi podobný vztah jako s ovesnou kaší. Jsou období, kdy se ho nemůžu nabažit a pak je vystřídá zase období, kdy na něj nemám moc chuť.

Jeho léčivé vlastnosti se mu ale rozhodně nedají upřít a sama ho často využívám, když se dostanu mimo svoji rovnováhu.

S kitchadi je super, že nemusíte přemýšlet o svém zdravotním stavu, ani zkoumat která dóša vás nejvíce ovlivňuje.

S kitchadi totiž vedle šlápnout nemůžete.

Je vhodné pro všechny konstituce a všechny typy nerovnováhy.

Jak mít z konzumace kitchadi co největší prospěch:

Samozřejmě je třeba hledět na své vlastní preference. I když budete jíst kitchadi jako detoxikační kůru po celý týden, pokud vám to poleze ušima a už to nebudete chtít ani vidět, moc prospěchu vám to nepřinese. Nehledě na fakt, že už si to asi nikdy nezopakujete…

Pro začátek bych doporučila vařit malinkaté porce, než si vytvoříte tu nejchutnější kombinaci koření, která vám bude vyhovovat.

Není to proto, že by snad kitchadi nebylo chutné – u mě to byla láska od prvního sousta, ale vím, že někteří lidé (včetně mě) mají tendenci se nutit do věcí, které jim sice mají být prospěšné, ale úplně jim nevyhovují. Proto po mém prvním týdenním kitchadi detoxu jsem ho nemohla nějakou dobu ani vidět, a to je velká škoda.

Neudělejte stejnou chybu jako já a do ničeho se příliš nenuťte 🙂

Recept: Nová hvězda vaší kuchyně: kitchadi
Půlené mungo loupané (žluté) a neloupané (zelené)

Kitchadi můžete využívat třemi způsoby

  1. Jako několikadenní detox (proto většinou doporučuji trvání pouze 2-3 dny – jak je uvedeno i v Týdenním jídelníčku pro obnovu zažívání přestože Ajurvéda doporučuje až 14 dní trvající detox. Jenže pokud jste mlsálci jako já, mít stejné jídlo 14 dní k snídani, obědu i večeři vás prostě akorát naštve :D)
  2. Jako prevenci 1-2x týdně
  3. Jako pomoc při potížích

Pomáhá například při těchto potížích:

  • kocovině
  • nervozitě při cestování
  • podvyživenosti
  • úzkostích a neklidu
  • depresích (v tomto případě se koření nebojte a dejte tomu grády)
  • při chřipce a nachlazení
  • kdykoliv není čas na velké vyvařování, ale cítíte, že je třeba jídlo, které pohladí
  • po svátcích a přejezení
  • při jakýchkoli zažívacích potížích
  • při bolestivé menstruaci

Recept: Nová hvězda vaší kuchyně: kitchadi

S kitchadi se dá velmi dobře experimentovat. Pokud jej chcete preventivně zařadit do svého jídelníčku, nebo prostě jen rozšířit škálu rychlých, snadných a chutných receptů, můžete zkoušet různé koření, obiloviny i luštěniny, přidat zeleninu apod. (jako například v této variaci ze zbytků)

Pokud se zaměřujete na léčbu zažívání a dalších potíží, je dobré se po nějakou dobu držet originálního receptu. I když je receptů na kitchadi spousta, tento se mi osvědčil jako nejchutnější a zároveň obsahuje velmi léčivou kombinaci koření a jejich vlastností.

Recept na kitchadi

Při vaření s půleným mungem není třeba předem namáčet (půlené mungo a červená čočka jsou jediné luštěniny, které nemusíme namáčet předem).

vytisknout PDF

Ingredience na 2 porce:

  • 1/4 šálku půleného munga
  • 1/2 šálku basmati rýže
  • 1,5 čajové lžičky ghí
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky kurkumy
  • 2 špetky mletého kmínu
  • 2 špetky mletého koriandru
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 3 šálky vody

Postup:

  1. Ghí necháme rozpustit v tlakovém hrnci, přidáme koření, promícháme a necháme aroma rozvonět.
  2. Přidáme rýži a mungo a chvíli orestujeme i s kořením.
  3. Potom do hrnce nalejeme 3x větší množství vody než je množství munga s rýží (tzn. když máme celkem 3/4 šálku munga a rýže dohromady, pak přidáme 2 a 1/4 šálku vody (můžeme i více, pokud nám vyhovuje řidší konzistence).
  4. Vodu přivedeme k varu, přikryjeme hrnec tlakovým víkem a snížíme teplotu na střední až nízkou.
  5. Po 15-20 minutách je kitchadi hotové. Odstavte ze sporáku a nechte odpočinout asi 5 minut. Opatrně uvolněte zbylou páru a hrnec můžete otevřít.

Recept na kitchadi bude také obsažen v Ajurvédské kuchařce, která by měla být hotová do začátku listopadu, spolu s dalšími 50+ recepty.

Tuto kuchařku si můžete koupit již teď za výhodnou cenu a také emailovou kampaní se spoustou užitečných informací, které se do kuchařky nevešly.

 

předprodej Ajurvédské e-kuchařky i s receptem na kitchadi

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook