Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Léčba jídlem: můj 14 denní trénink Ajurvédského vaření

Jídlo jako lék. Ajurvédské vařeníPřed pár dny jsem ukončila svůj trénink Ajurvédského vaření, který probíhal na Kauai, jednom z Hawaiiských ostrovů.

Na odlehlé bio farmě, obklopené z jedné strany horami a z druhé oceánem, jsme se učili o jídle, ingrediencích, ale také dalších souvislostech. Vyzkoušeli jsme si, kolik práce dá udržovat takovou soběstačnou farmu, a co dalšího může mít vliv na naše zdraví.

Asi si řeknete, no jooo, to se to vzdělává na takovém místě. 🙂

A budete mít pravdu.

Je o hodně jednodušší se ponořit do nových poznatků, praktikování jógy a meditace, když je vaše okolí takto naladěné a přímo k tomu vyzývá.

Ale všichni se určitě shodneme na tom, že tyto dobré zvyky je nejtěžší, ale také nejdůležitější dodržovat právě v době, kdy okolnosti příznivé nejsou.

Během mého pobytu jsem se ale nenaučila pouze jak vařit vyvažená jídla pro každého a jak léčit stravou různé potíže (mimochodem se mi potvrdilo, že velké množství problémů začíná slabým zažíváním - už jste zapsaní do 7 denní emailové výzvy, která vás provede všemi aspekty, jak své zažívání znovu nastartovat a zefektivnit jeho činnost? Začíná 5. června!).

Také jsem zjistila:

  • spoustu věcí o sobě a o tom, jak jsem byla v každodenním životě neustále nervózní a pod tlakem
  • a naučila se, jak to lépe zvládat
  • jakým způsobem jóga přispívá k celkovému zdraví
  • jak je důležitý pravidelný režim
  • hlavně, že Ajurvédské léčivé vaření spočívá v daleko více věcech, než pouze ve vaření samotném
  • že to, jak k vaření přistupujeme dalekosáhle ovlivnuje celý proces od vaření až po konzumaci
  • že to, jak se při vaření a při jídle cítíme má významný vliv na každé sousto
  • že vrátit se ke kořenům, kdy si vše, co lze obstaráme sami nebo ze zdrojů, kterým důvěřujeme, je vlastně způsob sebe-naplnění

Jídlo není jen o jídle, je v něm úsilí, píle a doufejme že i dobré úmysly spousty lidí.

Přineste do své kuchyně i vy trochu jógy a meditace a přistupte k vaření s větším respektem - je to váš nejsnadněji přístupný zdroj zdraví a vitality.

 

Pár fotek pro představu

'Aliomanu Beach, Kauai

'Aliomanu Beach, Kauai

Čtení v houpacím křesle na terase

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Hrdě jsem přebrala certifikát

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Nádherné prostředí farmy

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Moje dočasné bydliště

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Pomůcky pro čištění nosních dutin (kvůli soustředění)

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

A takto můžou vypadat Ajurvédská jídla

Zeleninová polévka Kitchadi Chapati - chlebová placka Avokádový dip

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Čerstvé dosas - palačinky z rýže a půlené fazole mungo s bazalkou

Takto vypada prostřený stůl po vyučování. Vařit pro 20 lidí? No problem.

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Ovoce jako občasné zpestření kašových snídaní - přímo ze stromu

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Předkrm ze zázvoru - skvělý způsob, jak nastartovat trávení

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Sushu rýže s vařenou mrkví Fazole Adzuki Vařené zelí Miso

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Mrkvové placky Vařená mrkev a brokolice Dal Čatní s koriandrem

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření

Fazole Lima Rýže Kaše ze sladkých brambor vařená kapusta

Jídlo jako lék. Ajurvédské vaření
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook

One thought on “Léčba jídlem: můj 14 denní trénink Ajurvédského vaření

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *