Ayurvedské stravování podle dosi

Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 3: Nakrmte svou dóšu

Toto je třetí část ze série průvodců vaším Ajurvédským životem.

Už jsme rozebírali, jak se stravovat podle Sattvy (což znamená pro čisté tělo a čistou mysl), jak se stravovat podle sezóny a dnes bych chtěla přikročit k stravování podle dóši.

Tato metoda nebude až tak jednoduchá, jako předchozí dvě, takže se pohodlně usaďte, a pokud ještě nevíte, která dóša vám dominuje, teď je ten správný čas to zjistit (klikněte sem a spusťte svůj 5minutový interaktivní test hned).

Nakrmte svou DOMINANTNÍ DÓŠU

Ayurvedske stravovani podle dosi

Pokud jste si už udělali Ajurvédský test, tak jste si pravděpodobně všimli, že vám nevyšel jednoznačný výsledek.

Ale pozor, to neznamená, že jste někde udělali chybu.

Každý člověk, má v sobě obsažených všech 5 přírodních elementů (voda, země, oheň, vzduch, éter), které v různých poměrech tvoří každou dóšu.

To také znamená, že každý člověk má v sobě obsaženy všechny tři dóši. To, v jakém poměru jsou poskládané pak ovlivňuje vlastnosti každé konstituce.

Protože všechny tři dóši vás do určité míry ovlivňují, není možné určit perfektní jídelníček přesně na míru (samozřejmě zkušení Ayurvédští lékaři jsou schopni nuance jednotlivých dóš zachytit a tuto znalost potom použít k léčbě), protože ostatní dóši vždy budou mít nějaký vliv, i když třeba minimální.

Pro naši potřebu ale bude úplně stačit, když se budeme řídit podle dóši, která má nejvyšší podíl (nejčastěji bývají dvě, které jsou přibližně na stejné úrovni).

Touto (těmito) dóšami se budeme zabývat. A ty se budeme snažit “krmit”.

ZJISTĚTE SI POTRAVINY, KTERÉ JSOU PRO VÁS VHODNÉ

Ayurvedske stravovani podle dosi

Některé publikace se mohou trochu odlišovat v seznamu potravin. To vás ale nemusí mást. Je to proto, že každá potravina má více než jen jednu vlastnost (má jich třeba 5). To znamená, že zatímco jedna vlastnost může vaši dóšu podporovat, ta druhá jí může naopak škodit, a tak dále. Je tedy jasné, že názory různých autorů se z tohoto důvodu mohou rozcházet.

Není třeba si nad tím lámat hlavu, protože tady mluvíme o jemném vlivu.

Z toho vyplývá jedna důležitá poznámka, která se vám bude líbit – i když sníte něco nevhodného pro svou dóšu, tak hned nepanikařtedokud to není na pravidelné bázi, ten vliv není až tak velký.

Pamatujte, že v Ajurvédě pracujeme na dlouhodobém a trvalém efektu, který potraviny a životní styl mají. Postupujeme nenápadnými kroky, které samotné mnoho nezmůžou, jejich dlouhodobý efekt je ale výrazný.

Příklad z reálného života:

Káva způsobuje v dlouhodobém měřítku zvýšení Pitta v těle. Já jsem Kapha, s určitým podílem Vata, takže mě bývala vždy zima. Jenže když jsem pracovala na jednom místě, začínali jsme třeba už v 5, a pro mě to bylo hrozně náročné. Abych to zkrátila, pomáhala jsem si tím, že jsem pila kávu, a hodně, každý den, asi tak půl roku, možná víc. A jak mi bývala vždycky zima, tak najednou mi bylo pořád horko, často mě bolela hlava a v létě jsem nemohla vůbec vydržet. No a stačilo pár týdnů bez kávy, a ubrat na horkém koření a už jsem zpátky ve své přirozenosti. Takže vidíte, že i když Kapha má občasnou kávu povolenou (teď si ji snažím dávám jen zřídka), když to bude DLOUHODOBĚ přehánět, nakonec to může vést k určitým problémům. Kdybych to nezarazila, tak je možné, že kromě bolestí hlavy a horka by se přidali další problémy spojované s Pittou.

Další věc, na kterou můžete narazit, když si budete zkoušet recepty z “vašich” potravin, je, že vám některá potravina tzv. nesedí, přestože je pro vás doporučena. To se právě promítá vliv dalších dóš.

Je jen na vás si tento seznam potravin podle reakcí vlastního těla lehce přizpůsobit. K tomu vám může být nápomocný Zažívací zápisník (zdarma ke stažení zde).

Základní seznam potravin pro svou dóšu si pak můžete stáhnout zde.

JAK ZACHÁZET S DUÁLNÍMI DÓŠAMI?

Ayurvedske stravovani podle dosi

Pokud máte dominantní dvě (nebo i tři) dóši, je potřeba si toho nastudovat trošku víc. Vzhledem k tomu, že celkový vliv je rozdělený mezi dvě (nebo tři) dóši, musíme být důslednější v dodržování sezónního stravování.

Důvod je jednoduchý – pokud je dominantní pouze jedna dóša, její síla je tak velká, že sezóny ji ovlivňují pouze částečně. Pokud ale je tato síla oslabena rozdělením do dvou nebo tří dóš, jejich síla je menší a snadněji ovlivnitelná.

Pokud máte duální dóšu, je dobré si zjistit, v kterých obdobích vaše dvě dóši převládají a v těchto obdobích důsledně dodržovat režim vhodný pro konkrétní dóšu.

Příklad:

Řekněme, že u vás převládá Kapha a Pitta. To znamená, že vy si najdete (například v tomto článku), že Kapha může převládat na jaře, v zimě, ale u nás i na podzim a Pitta převládá pouze v létě. Takže pouze v létě budete dodržovat režim pro Pitta a na jaře v zimě a na podzim budete dodržovat režim pro Kapha (s tím že zima snese i více jídla).

Která roční období odpovídají kterým dóšám se dozvíte zde.

Dalším krokem bude zjištění potravin pro každou dóšu zvlášť. Podíváte se, co mají společného (to můžete konzumovat bez omezení), které potraviny jsou doporučené pro jednu dóšu a pro druhou ne (můžete konzumovat s mírou) a které potraviny nejsou doporučené ani pro jednu dóšu (raději vynechte zcela).

Příklad:

Kapha i Pitta mají doporučenou listovou zeleninu (můžete konzumovat bez omezení)

Kapha má doporučenou quinou, ale Pitta ne (můžete konzumovat v menší míře)

Kapha by neměla používat yogurt (pokud není okořeněný a zředěný), to samé platí pro Pitta (nekonzumujte tedy ani příležitostně, pokud musíte, použijte alespoň koření)

A ještě na jeden háček můžete narazit

Při diagnostice Ajurvéda rozlišuje prakruti a vikruti.

Prakruti je vaše vrozená konstituce, ta je daná rozložením elementů v době vašeho zplození a během života se nemění.

Vikruti je vaše momentální nerovnováha, která může být na straně kterékoli z dóš.

Vtipné je, že to, jakou máte vrozenou konstituci je důležité z dlouhodobého hlediska, ale pro váš současný zdravotní stav je nejdůležitější vyřešit vaši momemtální nerovnováhu.

Co z toho vyplývá?

Že si můžete Ajurvédský test udělat 2x. Poprvé se zaměříte na váš stav v dětství a po většinu života a po druhé se zaměříte na váš současný stav. Podle tohoto vašeho současného stavu si potom přizpůsobíte svůj režim a většina vašich současných potíží by měla zmizet.

Zdá se vám to příliš složité? Možná když se to vysvětluje, v praxi je to ale naprosto jednoduché. Přesvědčte se o tom při konzultaci a nechte si vytvořit svůj jídelníček

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook

One thought on “Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 3: Nakrmte svou dóšu

Comments are closed.