Ayurvedské stravování podle chutí

Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 4: Tajemství uspokojivého jídla

Taky vás často po jídle napadá, že byste si ještě něco dali? Nebo, že vašemu obědu něco chybí?

Vsadím se, že jo, ale určitě jste to zavrhli, a ještě jste se okřikli, že nemáte žádnou disciplínu.

Co když to ale vůbec není o vašem sebeovládání?

 

Důvodem totiž může být jednoduše to, že jedna z chutí chybí. Vaše tělo se jí ale bude dožadovat tak dlouho, dokud ji nedostane.

Zařaďte všech 6 Ajurvédských chutí do svého jídelníčku

Budete spokojenější

Jak použít Ayurvedu kdykoli a kdekoli 4: Tajemství uspokojivého jídla

V Ajurvédě rozlišujeme 6 chutí, které ovlivňují naše zažívání 6 různými způsoby. Tyto chutě poznáváme podle toho, jak nám chutnají v ústech.

  • sladká
  • slaná
  • kyselá
  • hořká
  • štiplavá
  • svíravá

Proč to vůbec potřebujete vědět?

Díky chuti jednotlivých potravin je pro vás snadnější:

  1. Odhadnout jejich účinek na zažívání
  2. Sestavit si vyvážené jídlo bez tabulek a počítání
  3. Ovlivňovat podíl jednotlivých dóš v těle

Obecně platí, že váš talíř by měl obsahovat všech 6 chutí, abyste se cítili uspokojeni. Podle doktora Svobody tak dokonce zajistíte správné fungování vašeho těla. K tomu ale existuje důležitá podmínka – tyto chutě by měly pocházet hlavně ze sattvických zdrojů (klikněte sem, pokud chcete vědět, co to je)

Příklad:

Bílý rafinovaný cukr má sladkou chuť, a teoreticky se používá ke zklidnění Pitty. Ajurvédští lékaři ho ale používají jen v akutních případech, jinak je lepší použít ke stejnému účelu například pravý javorový sirup, který má mnohem větší nutriční hodnotu. Bílý cukr do sattvických potravin nezařazujeme. Ajurvéda, stejně jako další alternativní směry a dokonce už i moderní západní medicína hledí na rafinovaný cukr s nedůvěrou.

Jak použít Ayurvedu kdykoli a kdekoli 4: Tajemství uspokojivého jídla

Naše moderní strava převážně obsahuje slanou a sladkou chuť. Ty ale zvyšují podíl energie Kapha v těle a podle mého názoru to souvisí i s vysokým výskytem obezity.

Příklady a některé vlastnosti jednotlivých chutí

SLADKÁ CHUŤ

  • Má chladivý účinek
  • Vyrovnává Vatu a Pittu
  • Zatěžuje Kaphu
  • Celkově jíst s mírou
  • Sladké ovoce, obiloviny, sladká zelenina, červená čočka, maso, mléko, ghee a máslo, koření jako kardamom, skořice, šafrán, muškátový oříšek, …

KYSELÁ CHUŤ

  • Má hřejivý účinek
  • Vyrovnává Vatu
  • Zatěžuje Pittu a Kaphu
  • Celkově jíst pouze malá množství
  • Citrusy, kysané mléčné výrobky, fermentované potraviny, ocet, alkohol, v octu nakládaná zelenina, …

SLANÁ CHUŤ

  • Má hřejivý účinek
  • Vyrovnává Vatu
  • Zatěžuje Pittu a Kaphu
  • Celkově jíst pouze malá množství
  • Sůl, mořské řasy, cokoli hodně solené, konzervy, sojová omáčka, fast food, …

HOŘKÁ CHUŤ

  • Má chladivý účinek
  • Vyrovnává Pittu a Kaphu
  • Zatěžuje Vatu
  • Celkově jíst bez větších omezení
  • Listová zelenina, káva, koření jako kmín, kopr, šafrán, kurkuma, …

SVÍRAVÁ CHUŤ

  • Má chladivý účinek
  • Vyrovnává Pittu a Kaphu
  • Zatěžuje Vatu
  • Celkově jíst bez větších omezení
  • Nezralé banány, brusinky, granátové jablko, zelenina jako kapusta, růžičková kapusta, brokolice, květák, …, koření jako fenykl, koriandr, majoránka, mák, petržel, …

ŠTIPLAVÁ CHUŤ

  • Má hřejivý účinek
  • Vyrovnává Kaphu
  • Zatěžuje Pittu a Vatu
  • Celkově jíst pouze v minimálním množství
  • Česnek, čili, cibule, pórek, ředkvičky, syrový špenát, koření jako hořčičné semínko, kajenský pepř, černý pepř, …
Ayurvedské stravování podle chutí
Teplotní škála chutí

U chutí platí čím větší ohřívací efekt, tím více přidává na zažívacím ohni, ochlazující chutě naopak zažívací oheň utlumují.

Které chutě preferovat s ohledem na vaši konstituci

Pro každou dóšu jsou nejvhodnější 3 z chutí. To ale neznamená, že ty ostatní máte vynechat. To pouze znamená, že s těmi zbylými třemi budete umírněnější.

Představte si to, jako takovou pyramidu chutí pro každou dóšu.

Ayurvedské stravování podle chutí

A jak si sestavit svůj “chutný” talíř?

Tady je příklad, jak můžete postupovat:

  1. Svoje jídlo založíte na obilovinách (Kapha si dopřeje menší porci než Vata a Pitta) = sladká chuť
  2. Přidáte např. salát z listové zeleniny… (Kapha a Pitta se nemusí příliš omezovat, Vata si dá salát maličký) = hořká chuť
  3. …s pár lístky rukoly (Kapha si může přihodit i kolečka syrové červené cibule) = štiplavá chuť
  4. Potom si k tomu přidáte pár kousků zeleniny vařené v páře anebo uvařené a okořeněné luštěniny = svíravá chuť
  5. Pár kapek oleje a citronu na salát = kyselá chuť
  6. LEHCE osolte = slaná chuť

Pokud tápete, jak si sestavit chutný talíř přímo pro vás, domluvte si konzultaci s následným sestavením týdenního jídelníčku, na míru vašim potížím. 

V této sérii Ajurvédských článků (Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli, část 1, část 2, část 3 a nyní část 4) jsem si dala za úkol ukázat všem, že to s Ajurvedou není tak složité.

Vytvořit nějaký použitelný návod, spolu s příklady ze života, abyste mohli odejít s pocitem, že víte přesně, co dělat.

Dodejte energii vašemu stávajícímu jídelníčku

Chtěla jsem také ukázat, že nemusíte pouze následovat cestu stravování podle dóši (pokud ale chcete, tady je návod), nebo se k ní můžete propracovat až s postupem času. Ajurvéda ale nabízí další způsoby, jak si v životě zachovat zdraví, krásu a vitalitu, které jsou neméně účinné. Příkladem může být stravování podle sezón. Pojem sezónní potraviny sice slyšíme ze všech stran, ale není to jen o tom. Pokud náš celkový životní styl bude souznít s koloběhem přírody, budeme i my souznít více sami se sebou (vytiskněte si tahák k sezónnímu stravování).

*

Zdroje:

  1. Amadea Morningstar. Ayurvedic Cooking for Westerners. 1995, USA.
  2. Dr. Robert E. Svoboda. Prakriti. Your Ayurvedic Constitution. 1998, USA.
  3. www.banyanbotanicals.com
Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook

One thought on “Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 4: Tajemství uspokojivého jídla

Comments are closed.