Chuť na sladké vymýcena - Had a Lama žijí zdravě

Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 5: Chutě na sladké vymýceny

Až do nedávné doby jsem byla přesvědčená, že chutě na sladké mám prostě zakomponované geneticky a vždy s nimi budu zápasit.

Někdy prohraju, někdy vyhraju, to je život.

Během mého Ayurvedic Chef Trainingu (článek o tom najdete zde) jsem ale sama sebe dost překvapila, že během těchto 14 dnů, ani potom, jsem nepociťovala žádné velké návaly chutí.

Jasně tu a tam jsem si vzpomněla na nějakou tu dobrotu, a samozřejmě si ji i dokážu vychutnat, ale už mě nehoní takové to neodbytné nutkání, kdy si to sladké prostě nedokážete odepřít.

Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 5: Chutě na sladké vymýceny

Pokud čtete moje články, tak víte, že jsem velmi praktický člověk a snažím se, abyste si z každého článku mohli vzít něco použitelného a skutečně to zařadit do svého života (viz například tahák ke stravování podle sezón, nebo tento kuchařský zápisník na vaše oblíbené recepty, který si můžete stáhnout zde)

A tento článek je z tohoto hlediska top. Praktičtější a jasnější návod totiž nenajdete 🙂

Ve skutečnosti to není nic inovátorského, ale pojmenování jednotlivých skupin jídel vám pomůže snadno zařadit a poskládat jídlo, které je vyvážené a léčivé.

Skvěle to uplatníte i při návštěvě restaurace (mimichodem pro tyto účely většinou najdete vše potřebné v asijsky orientovaných restauracích).

Tento systém je vhodný pro každého bez ohledu na dóšu, takže klidně začněte hned teď. 

(Pokud byste chtěli předpis určený přímo vám osobně, domluvte si konzultaci, po které dostanete týdenní jídelníček na míru vašim potížím)

Takže z čeho se má skládat takový vyvážený talíř:

CELÉ VAŘENÉ OBILOVINY

Jak sestavit vyvážené jídlo. Chutě na sladké vymýceny

  • měli by tvořit asi 30% celkového množství
  • přitom by to měli být co nejméně chemicky zpracované, klidně i v bio kvalitě
  • celé, tzn. co nejméně zpracované, klidně i čerstvé od farmářů pokud znáte někoho, kdo je pěstuje (tzn. že z velké části by to mělo být opravdu vařené zrní a ne třeba chleba)
  • vždy vařené s olejem/ghí a jemně osolené a okořeněné

 

LUŠTĚNINY/MASO

Jak sestavit vyvážené jídlo. Chutě na sladké vymýceny

  • měly by tvořit asi 20% celkového množství
  • luštěniny jsou z hlediska Ajurvédské filozofie preferovanější, ale maso sem spadá také
  • preferujeme ověřené zdroje
  • luštěniny je třeba naučit se dobře uvařit, aby nezpůsobovaly větry (doporučuji si pořídit tlakový hrnec – k vaření luštěnin, obilovin, ale i masa je to neskutečný pomocník) – jak správně uvařit luštěniny si můžete přečíst zde
  • vždy vaříme s olejem/ghí, osolené a s kořením pro lepší stravitelnost

 

SLADKÁ ZELENINA

Jak sestavit vyvážené jídlo. Chutě na sladké vymýceny

  • měla by tvořit asi 30% celkového množství
  • většina kořenové zeleniny, těžší a zemitější zelenina, sladká zelenina
  • např. sladké brambory, mrkev, okurka, fenykl,…
  • vždy vaříme/pečeme s olejem/ghí a jemně osolené a okořeněné
  • zelenina je vždy tepelně zpracovaná (pro snadnější zažívání)

 

HOŘKÁ ZELENINA

Jak sestavit vyvážené jídlo. Chutě na sladké vymýceny

  • měla by tvořit asi 20% celkového množství
  • většina tvrdších zelených listů, ale i špenát, košťálová zelenina
  • např. kapusta, brokolice, květák, zelí,…
  • vždy vaříme/pečeme s olejem/ghí a jemně osolené a okořeněné
  • zelenina je vždy tepelně zpracovaná

 

Je snadné tyto poměry dodržet, když každou skupinu uvaříte zvlášť.

Tak si na talíř můžete naskládat trošku větší čtvrtinu obilovin, menší čtvrtinu luštěnin, větší čtvrtinu sladké zeleniny a menší čtvrtinu hořké zeleniny.

Tady opravdu stačí přibližný odhad (rozhodně nemusíte nic měřit přesně). 🙂

produkty konzultace

Tímto způsobem doporučuji ze začátku vařit všechno zvlášt. Tato trocha práce navíc se vám z dlouhodobého hlediska velmi vyplatí, protože začnete mít na každou skupinu odhad, a nakonec budete schopni vařit pouze podle odhadu.

Budete to zkrátka mít už v „oku“.

Nezapoměňte si vytisknout tento tahák (kliknutím na obrázek)

Jak použít Ajurvédu kdykoli a kdekoli 5: Chutě na sladké vymýceny

 

Zajímavé info? Poděl se s přáteli!

Dominika

Zastánce názoru, že dobré zažívání je základní předpoklad zdraví, certified Ayurvedic chef a výživový poradce Tradiční Čínské medicíny.

More Posts

Follow Me:
Facebook